Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a ajuns porcul un element central în politica românească?

PortalulFamiliei.ro
povestea porcului porc

De câteva zile, o țară întreagă se distrează pe seama unei presupuse agape de Ignat, la care, în cadrul ”ceremoniei” tăierii porcului, au participat unii dintre cei mai importanți politicieni și șefi de instituții din România. Toată lumea discută cum a fost șoriciul, de unde a provenit porcul, cum a fost sacrificat animalul și cum a decurs în sine toată procedura în curtea unui sediu al Serviciului Român de Informații (SRI).

Care este însă rolul povestirii în acest moment? Dărâmarea procurorului-șef al DNA, pe o parte, și o luptă politică violentă între fostul și actualul șef al PSD, pe de altă parte. Laura Codruța Kovesi ar fi în fapt ca toți politicienii ”nefrecventabili și corupți” pe care acum îi anchetează, dar alături de care nu s-a sfiit să stea la petreceri private și să negocieze dosarele instrumentate de DNA.

Informația despre agapă nu e nouă și se discuta despre ea prin pauzele ”șezătorilor” televizate. Acum, povestea e ”un bun public”, ore și zile întregi de dezbateri fiindu-i dedicate. Cine a pornit povestea public și de ce? Sunt două abordări ale aceleiași povești, cu doi protagoniști diferiți:

Fostul prim-ministru și președinte al PSD, Victor Ponta, a fost primul care a lansat povestea. Pe scurt, percutant și cu direcție. Președintele actual al PSD și Președinte al Camerei Deputaților s-ar plânge de tratamentul procurorilor DNA, dar este de fapt pe blat cu ei, este în combinație cu ei și nu doar cu ei, ci și cu președintele Klaus Iohannis, pe care acum îl critică public.

Directorul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, a fost cel de-al doilea care a făcut referire la ”eveniment” și care a relatat ”Povestea porcului” cu lux de amănunte.

Așadar... oameni diferiți, interese diferite, ținte diferite! Punctul comun: decredibilizarea adversarului.

Cum justifică Victor Ponta lansarea în public a Episodului Tăiatul porcului:

"Lucrurile stau în felul următor: eu nu am vrut să intru în aceste discuţii, care mi se par totuşi de un nivel mult prea scăzut, domnul Dragnea s-a tot prezentat ca luptător împotriva Sistemului şi mi-am adus aminte cum era cel mai bun prieten, de fapt. Ştiţi dumneavoastră, vă zice ceva şi în privat e cu porcul. Dar haideţi să lăsăm minciunile din trecut ale domnului Dragnea, să ne uităm la minciunile de astăzi, la faptul că oamenii aşteaptă salariile, pensiile şi nu le au", este declarația făcută de Victor Ponta.

El a adăugat că nu a fost de faţă la eveniment. "Nu, eu nu am fost acolo, dar au fost alţii", a susţinut Victor Ponta.

El a mai spus că oamenii ar trebui să ştie că "Liviu Dragnea a fost foarte bun prieten cu acel Sistem cu care se zice că se luptă acum".

Pus în fața unei replici dure venite din partea actulului șef al PSD, care a spus că deja e prea mult, Victor Ponta plusează:

”S-a întâlnit cu Kovesi și cu Coldea, mai des decât mine. S-au văzut la tenis, la cafea, la pârlitul porcului, la pescuit. Discutau ca să îl scape. S-au întâlnit la Crăciunul din 2013. L-am și întrebat: de ce mai stai de vorbă cu Kovesi după ce ți-a făcut? A zis: ”lasă, că poate se rezolvă, că nu știu ce..”. Eu nu am fost acolo. Dacă vrea, îi aduc aminte de întâlnirile lor neoficiale.”

Cu alate cuvinte, Victor Ponta susține clar că ar exista și imagini de la acea întâlnire, imagini  cu care, la o adică, se pot proba declarațiile.

Ultima replică la acest episod îi aparține lui Liviu Dragnea:

Nu am chef să vorbesc despre asta, acum.”, a răspuns Dragnea la insistențele reporterilor privind evenimentul.

Cum s-a ajuns la această escaladare? Victor Ponta este  acum liderul informal al Partidului Pro România care, coincidență sau nu,  a primit confirmarea de înscriere în Registrul Partidelor Politice chiar în ziua atacului cu porcul.

Atacul vine pe fondul anunțului public al Liderului Coaliției privind hotărârea de a nu mai merge la Palatul Cotroceni cât timp președintele Klaus Iohannis va ocupa fotoliul de președinte al României, pe motiv că se implică în lupta politică prin dirijarea procurorilor DNA spre membri ai Executivului și erodând astfel PSD-ul. Astfel, Victor Ponta vine și spune public că șeful PSD se plânge de prigoana DNA, dar a fost unul din cei care a stat la masa cu Sistemul și chiar s-a rugat de ei să îl scape de consecințele penale ale acțiunilor lor.

În substrat, se vrea inocularea în cadrul membrilor PSD a ideii că șeful lor e pe blat cu Sistemul și că păstrarea lui în fruntea partidului este  una păguboasă, pentru că acesta nu ar urmări altceva decât un troc cu interesele partidului pentru a scăpa basma curată de consecințele acțiunilor sale penale – Afacerea Teldrum fiind doar una dintre acestea, a lăsat el să se înțeleagă.

În același timp însă, în toată această perioadă, Victor Ponta a făcut distincția clară între Dosarul Referendumul, pentru care a fost condamnat cu suspendare actualul lider al PSD și care evident ar fi unul politic, și Dosarul de la Direcția de Asistență Socială a CJ Teleorman, unde ar fi altceva... sau Afacerea Tel Drum, în verificare la DNA și unde ar fi  probleme... fără  a preciza niciodată că aceste probleme sunt penale, dar lăsând să se înțeleagă că într-acolo merg lucrurile.

Așadar... el explică tot jocul lui Liviu Dragnea prin prisma zbaterilor acestuia de a scapa de o nouă condamnare, care i-ar aduce invariabil exit-ul definitiv de pe prima scenă a politicii și posibil ani de închisoare.

Atât despre atacul lui Victor Pont, deși problema merită o discuție mult mai atentă.

Cea de a doua referire la EVENIMENTUL cu ”Tăiatul porcului”  este făcută de directorul Evenimentului Zilei. Cu precizarea că este aceeași persoană care a povestit și Episodul ”Sufrageria lui Gabriel Oprea”.

Potrivit lui Andonic (cercetat de procurorii DNA), evenimentul a avut loc pe 22 decembrie 2013, la vila SRI T 14, unde ar fi locuit generalul Florian Coldea. Mai mult, acesta  a oferit mai multe detalii de la ”pomana porcului din curtea SRI”:

” Nu era prima pomană a porcului. Avusese loc cel puțin încă una în 2012. În 2013, porcul a fost adus de Liviu Dragnea. A fost sacrificat de el. Invitații lui Florian Coldea au fost: George Maior - șeful SRI, Laura Codruța Kovesi - șefa DNA, Sebastian Ghiță - deputat PSD, Victor Ponta - președinte PSD și premier în exercițiu, Gabriel Oprea - viceprim-ministru, președinte UNPR și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, membru PSD.

Victor Ponta nu a participat de la început, întrucât duminica în general se ducea la baschet. Cheful a durat până după-amiaza, iar Laura Codruța Kovesi a participat activ la toate fazele. Cu alte cuvinte, șefa DNA și Liviu Dragnea au mâncat șorici proaspăt tăiat de cel din urmă și s-au întreținut extrem de cordial. În sensul în care au mâncat și au băut", a precizat Andronic.

La o primă vedere, s-ar părea că Dan Andronic merge pe aceeași line. Și chiar merge pe aceeași linie până când atenția patronului Evenimentului Zilei alunecă încet încet și apăsat asupra procurorului-șef al DNA.

În timp ce Victor Ponta, scăpat de grija dosarelor, se răfuiește cu Liviu Dragnea, Dan Andronic are un meci cu Laura Codruța Kovesi.

Ideea este în fapt simplă și pare că le scapă unora care comentează doar șoriciul, cârnații și caltaboșul. Se dorește inocularea faptului că procurorul-șef al DNA este un om care a ajuns pe post datorită ”corupților”, care stă acolo pentru că le face servicii ”penalilor” și că în aceste condiții nu are nici un fel de legitimitate și credibilitate, nici ea și nici instituția pe care o conduce.

Este foarte posibil ca episodul relatat de Dan Andronic și Victor Ponta chiar să fi avut loc. Deocamdată, avem doar frânturi de poveste și la un moment dat cei doi chiar se contrazic. Victor Ponta susține că nu a participat, în timp ce Andronic indică cum fostul premier și-a făcut apariția la sfârșitul poveștii. Sunt... detalii.

În lipsa oricăror probe... chiar și de genul celor produse de Sebastian Ghiță și care au dus la eliminarea oficială din SRI a lui Florian Coldea, nu putem decât să concluzionăm că ”Povestea porcului” este încă un episod din asaltul împotriva DNA, pe de o parte, și o piesă interesantă în războiul prelungit dintre Dragnea și Ponta, pe cealaltă parte.

În acest caz nu se merge pe dictonul biblic ”Crede și nu cerceta” pentru că, la o analiză mai atentă, se poate lesne observa cum toate aceste episoade arată doar revirimentul celor care își doresc revanșa...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.