Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a întârziat Klaus Iohannis desemnarea unui premier/ ZVON

twitter.com
sah

Vorbim acum de evenimente trecute și deja premierul desemnat, Sorin Grindeanu, este în perioada în care își construiește Executivul cu care va veni pentru vot în fața Coaliției PSD-ALDE și apoi în fața Parlamentului României pentru votul de investitură.

Vezi și: Liderul senatorilor PSD anunţă prima mare măsură în Justiţie

Dar de ce a întârziat președintele Klaus Iohannis aproximativ 20 de zile desemnarea unui prim-ministru de vreme ce era clar că majoritatea se va face în jurul PSD?

Surse politice susțin că la informala de la sfârșitul anului de la Palatul Cotroceni președintele ar fi admis cu jumătate de gură că ar fi avut tendința imediat după alegeri să încerce formarea unei mari coaliții împotriva PSD, dar a dat de înțeles că și-a dat seama că marja de mișcare e foarte îngustă și că ar fi renunțat rapid la variantă.

Ulterior a apărut un zvon care a circulat cu insistență în ultimele zile. Președintele Klaus Iohannis ar fi transmis prin intermediari mesaje către liderii PSD și ALDE prin care îi informa că și-ar dori să aibă un cuvânt de spus la desemnarea unor membri ai noului Executiv. Ar fi fost vorba de titularii de la Ministerul Afacerilor Externe (președintele numește ambasadorii), Ministerul Afacerilor Interne și de la Ministerul Apărării Naționale (președintele îl numește pe șeful SMG) - adică exact ministerele care depind pe jumătate chiar de instituția președintelui României.

Vezi și: Rezultate SONDAJ STIRIPESURSE.RO: Cine este politicianul anului 2016 în România

Răspunsul celor de la PSD-ALDE ar fi fost unul vehement negativ și atunci președintele ar fi întârziat desemnarea conștient fiind că momentul desemnării prim-ministrului este singurul moment pe care președintele României îl poate juca efectiv.

Zvonul relatat mai sus nu a putut confirmat și deci rămâne la statutul inițial. Cert este că relațiile dintre președintele României și majoritatea PSD-ALDE este la minimul posibil și că în orice moment lucrurile pot scăpa de sub control și intra într-un război politic total.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.