Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Cătălin Predoiu nu-l va susţine pe Nicuşor Dan?

Cătălin Predoiu a anunţat, la începutul săptămânii, că este gata să se retragă din cursă şi să-l susţină pe Nicuşor Dan în lupta pentru Capitală, dacă un sondaj de opinie va dovedi că se situează pe locul al treilea la intenţia de vot. El i-a cerut lui Nicuşor Dan să facă acelaţi lucru, dacă se va afla în aceeaşi situaţie, dar liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul a declinat propunerea. Practic, nu există o înţelegere între Predoiu şi Dan pentru susţinerea celui mai bine plasat, ci totul ţine de disponibilitatea lui Predoiu de a se retrage necondinţionat. Acest fapt face inutilă raportarea sa la un sondaj de opinie. Ea nu mai contează decât cel mult de ochii lumii.

Vezi și: FABULOS! Denise Rifai, ofertă pentru Gabriela Firea și Cătălin Predoiu

Problema care se ridică este aceea a oportunităţii politice şi electorale privind retragerea din cursă a lui Predoiu. După cum arată datele sociologice în acest moment, adunarea matematică a voturilor celor doi candidaţi nu conduce la un rezultat mai mare decât scorul înregistrat de candidatul PSD, Gabriela Firea. În plus, în politică unu plus unu nu face niciodată doi. Este greu de crezut că toate voturile lui Predoiu se vor duce la Nicuşor Dan. Un procent inerţial, de 2-3% din electorat, va pune ştampila de vot pe Predoiu, în ciuda anunţului privind retragerea sa din cursă, reducând astfel şi mai mult numărul de voturi pentru Nicuşor Dan. Aparent, o soluţie ar fi retragerea simultană din cursă şi a lui Robert Turcescu, numai că asocierea cu Băsescu a alianţei ad hoc anti-PSD (PNL-USB-PMP) ar risca să încurce lucrurile foarte tare. Băsescu este rău văzut de o parte importantă a votanţilor PNL, care ar putea migra către ALDE, partidul lui Tăriceanu. Oricum, aceasta este doar o teorie. În realitate, ca şi Nicuşor Dan, Robert Turcescu nu are nici un interes să se retragă. Scopul său în această campanie nu este acela de a câştiga primăria, ci de a aduce cât mai mulţi consilieri PMP în Consiliul General şi cât mai multe voturi pentru PMP la scorul naţional.

Dincolo de aceste calcule privind alianţele posibile, rămâne însă calculul de oportunitate al lui Cătălin Predoiu şi, de fapt, al PNL. Retragerea lui Predoiu ar consfinţi, înainte de orice, eşecul PNL de a-şi desemna un candidat viabil, după nu mai puţin de patru încercări. Pentru un partid de talia PNL, acesta este un fapt grav. În al doilea rând, ar crea confuzie la nivelul mesajului pe care îl transmite partidul. Un partid de dreapta, cum este PNL, s-ar pune la remorca unui candidat cu o doctrină incertă, „nici de stânga, nici de dreapta”, după cum a declarat Nicuşor Dan. Criticile pe această temă au venit deja din interiorul PNL. Radu Carp, unul din ideologii cei mai coerenţi ai partidului, a declarat că Nicuşor Dan este „un populist pur sânge”, iar USB un PPDD pentru hipsteri. Susţinerea lui Nicuşor Dan ar duce aşadar partidul pe o pantă foarte periculoasă, pe care de altfel risca să se ducă singur şi prin susţinerea anterioară a populistului Marian Munteanu.

Vezi și: Udrea îl denunță pe Boc în fața judecătorilor (presă) / Reacția Elenei Udrea

În acest moment, campania destul de susţinută a lui Predoiu ameninţă în mod evident poziţia de challenger a lui Nicuşor Dan. Cel mai probabil, la sfârşitul campaniei votanţii PNL se vor alinia în spatele candidatului lor, ceea ce înseamnă că scorul electoral al lui Predoiu va fi în mod firesc mai bun decât al lui Nicuşor Dan. Dimpotrivă, retragerea lui Predoiu ar împiedica această aliniere politică şi, în plus, ar împărţi voturile, riscând un fiasco nu doar la primăria Capitalei, ci şi la primăriile de sector. În cazul susţinerii lui Nicuşor Dan, o parte destul de mare a votanţilor actuali ai PNL vor migra către USB, fapt care ar reduce scorul politic şi aşa destul de slab al PNL pentru Consiliul General. Susţinându-l pe Dan, PNL s-ar sacrifica pentru USB. Un număr mare de voturi s-ar pierde de asemenea la nivelul sectoarelor atât la votul politic, cât şi la votul pentru candidaţii PNL. Astfel, în cazul susţinerii lui Nicuşor Dan, este foarte posibil ca PNL să piardă primăria Sectorului 1 (un fief liberal), unde USB are un candidat destul de puternic, pe Clotilde Armand. Rezultatul final ar putea arăta deci foarte prost pentru PNL, iar aceasta ar avea consecinţe dramatice asupra rezultatului final al alegerilor, la nivel naţional şi în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. PNL nu ar putea revendica nici măcar eventuala victorie a lui Nicuşor Dan pentru că ea n-ar fi în mod real o victorie a PNL, ci doar a lui Nicuşor Dan.

Această analiză a arătat dificultăţile imense presupuse de retragerea din cursă a lui Predoiu în vederea susţinerii candidatului USB. Se ridică însă întrebarea: vrea cu adevărat Cătălin Predoiu să se retragă? Cel mai probabil nu, iar oferta făcută lui Dan nu a avut decât o funcţie electorală. Intrat târziu în cursă, Predoiu avea nevoie de un clue pentru a atrage atenţia asupra sa. A reuşit acest lucru, iar sociologia, care nu iartă, va confirma creşterea intenţiei de vot pentru PNL şi blocarea ascensiunii USB. În final, chiar dacă nu va câştiga primăria Capitalei, Cătălin Predoiu îşi va salva partidul de la un dezastru previzibil şi se va configura ca unul din cei mai importanţi lideri ai PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.