Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

putin manipulare

Romania Libera:

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe.
Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel...
Amenințările lui Putin fac însă parte dintr-un război propagandistic hibrid purtat de Kremlin împotriva țărilor din flancul estic al NATO. Tehnica mistificării rusești este să identifice care ar fi cea mai favorabilă situație pentru Moscova într-o anumită țară sau regiune, apoi să proclame că această situație reprezinte realitatea din teren fără să-i pese câtuși de puțin de realitatea din teren și, în cele din urmă, să acționeze ca și cum realitatea mistificată a Kremlinului este unica realitate posibilă și incontestabilă. Varianta Kremlinului pentru România, dar și pentru Bulgaria și alte țări din Est, este că sunt conduse de regimuri nelegitime care au trădat interesul național și „poporul” pentru a cumpăra bunăvoința Vestului, „interesul național” și „voința poporului” fiind cultivarea prieteniei veșnice cu Rusia. Din nou, n-are nici o importanță pentru Moscova dacă e adevărat sau nu, important ca minciuna să servească intereselor Rusiei. În baza acestei „interpretări moscovite”, propaganda rusă susține de mai bine de zece ani că aderarea României la NATO s-a făcut împotriva voinței și intereselor românilor de către un grup de politicieni vasali ai americanilor. Românii ar rămâne în perfectă siguranță, pace și prosperitate dacă ar promova apropierea de Rusia în loc să provoace Moscova inutil, pentru că altfel, va fi transformată în țintă într-un război care ne este al ei și care are loc peste capul ei. Numai „vânduții” aflați la putere la București sunt atât de inconștienți încât să nu vadă această realitate și își pun în pericol propriul popor pentru a face pe plac americanilor.
Dacă acest discurs vi se pare familiar și l-ați mai auzit sau citit pe undeva, acest lucru se datorează faptului că războiul propagandistic al Moscovei contra României este unul hibrid în sensul că, cel puțin în materie de propagandă, „omuleții verzi” ai Kremlinului sunt deja aici și își cântă deja partitura. Altfel spus, trompetele Moscovei în România sunt active și din ce în ce mai stridente.
Tocmai pentru că a fost vorba de un episod de război propagandistic și în virtutea ficțiunii de mai sus, Putin a avut insolența, ca să nu spunem neobrăzarea să se adreseze poporului român (care va vedea el cum e să fii în bătaia puștii rusești etc), nu autorităților române, nu guvernului, nu președintelui, ceea ce reprezintă o provocare directă la adresa legitimității președintelui Iohannis. Să reamintim că Moscova a susținut cu entuziasm tentativa de lovitură de stat din 2012 și apoi candidatura lui Ponta la prezidențiale, dar nu pentru că l-ar fi plăcut în mod deosebit pe Ponta, pentru că nici rușilor nu le plac oamenii mici cu suflet de slugă care se duc la Soci să se gudure pe lângă țar, ci pentru că debarcarea lui Băsescu prin vot popular și înfrângerea lui Iohannis ar fi reprezentat o confirmare a lipsei de legitimitate a liderilor atlantiști. Cu Băsescu se lămuriseră că n-au cum s-o scoată la capăt, iar atunci când Iohannis și-a afirmat angajamentul pentru consolidarea parteneriatului cu Statele Unite și întărirea legăturilor transatlantice, Moscova nu a întârziat să își declare dezamăgirea prin canalele de propagandă care în scurt timp aveau să recurgă la atacuri nedemne la etnia și confesiunea religioasă a președintelui României.
De aceea răspunsul Bucureștiului trebuia să vină de la președinte, ca reprezentant legitim al poporului român, nu de la Ministerul de Externe. Președintele trebuia să îi reamintească lui Putin că Rusia încalcă în continuare legea internațională prin ocuparea Crimeii și estului Ucrainei și că din cauza ambițiilor sale geopolitice megalomane Rusia suferă sancțiuni economice iar poporul rus suferă din cauza lipsurilor și a marginalizării. Că legitimitatea nu se câștigă prin represiune și teroare kaghbistă împotriva opoziției și a presei libere și prin agresiuni externe. Că Rusia s-a angajat să se retragă din Transnistria și a mințit cu nerușinare și că e timpul să lase Moldova în pace. Președintele nu a făcut-o, de parcă i-ar fi frică să taie punțile cu Moscova. Dar adevărul, este că nu există punți cu Moscova iar Putin nu mai este demult un partener de dialog rațional. Dacă doamna Merkel sau domnul Steinmeier încă se mai agață de această ficțiune, nu este cazul să o facă și președintele României.

Realitatea.net:

Ioan Rus, fost ministru la Interne și la Transporturi este de părere că numirea unui guvern de tehnocrați poate fi considerată „un experiment nereușit”.
„Dacă ne uităm în cartea de istoriei, de-a lungul timpului popoarele și-au delegat puterea către cineva. S-a inventat și activitatea parlamentară. Totdeauna puterea a fost delegată. Țara și poporul nu poat fi conduse din stradă. De vreo 200 de ani puterea e delegată prin vot partidelor  politice. În niciuna din aceste delgări nu o să găsiți tehnocrați. Din start premisa unui experiment nereușit parcă ar fi mai mare decât premisa unui experiment reușit. O îndoială o putem avea încă de la început în privința unui astfel de guvern”, a declarat Ioan Rus.
Fostul ministru al Internelor și al Transporturilor suține că performanțele Guvernului sunt slabe pentru că cei care au deciziile nu s-au implicat atât cât ar fi trebuit.
„Eșecul acestui guvern a fost că n-a vrut nimeni să-l schimbe. Partidele nu și-au propus să schimbe acest guvern. În consecință acest guvern putea să aibă un act de guvernare extrem de eficient. Totuși rezultate nu sunt. Totuși experimentul acesta nu poate fi unul reușit, și nimeni nu a încercat lucrul acesta. E o chestiune de echipă, de decizie colectivă. Aici nu am o explicație de ce rezultatele nu sunt mai bune decât ce au pus ei pe masă în acest moment”, a detaliat Ioan Rus.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.