Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce încurajarea natalității nu are sens din punct de vedere economic

bebelus

Din când când auzim argumentul conform căruia trebuie să investim în natalitate, să cumpărăm, practic, copii de la femeile noastre pentru ca atunci când vom fi bătrâni, să aibă cine să ne plătească pensiile.

Nu este o atitudine nouă. Pe parcursul istoriei femeile au avut o rată de fertilitate mare pentru a asigura supraviețuirea unui număr de copii suficient de mare pentru a asigura că „are cine să-ți dea un pahar apă”. În ziua de astăzi însă, când producția este din ce în ce mai automatizată, argumentul mai ține.

Muncitorii zilei de mâine, cei ce vor plăti pensiile, sunt roboți. Chiar ieri citeam că Google folosește o formă de inteligență artificială pentru a economisi consumul de curent electric din „fermele de servere”.

Dacă nu vor fi roboții, atunci România va atrage migranți. Cu condiția să fim capabili să producem celelalte elemente ale creșterii economice desigur.

Din punct de vedere economic, cinic, imigrantul ne aduce două avantaje. În primul rând, „costurile de producție” sunt suportate de familia au țara de origine. Țara de destinație și îi primește majori, crescuți vaccinați (eventual) și, până la un punct, educați.

În același timp, ei vor fi dispuși să lucreze pe mai puțin, lăsând mai mulți bani pentru cetățenii nativi. Pe care, prin vot, nu le vom rezerva tocmai noi, viitorii pensionari.

Ar mai fi discutat și despre prezența sau absența riscurile de securitate. Poate într-un articol viitor.

Până atunci, rețineți, atunci când doriți să blocați migrația și să producem noi copii, nu o faceți din motive economice ci culturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.