Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu e bine să îți rozi unghiile. La ce se poate ajunge

www.descopera.ro
unghii

Rosul unghiilor, sau onicofagia în termeni medicali, este un obicei comun, însă nu este nici pe departe atât de inofensiv precum ai putea crede. Deşi rosul unghiilor a fost corelat cu un risc mai mic de a dezvolta alergii în rândul copiilor, consecinţele acestul tic nervos pot provoca probleme grave de sănătate, potrivit divahair.ro

Vezi și: Cafeaua specială: Erecţie garantată cu fiecare ceaşcă

Ticul de a-ţi roade unghiile poate fi dificil de oprit, însă riscurile la care te expui continuând pot fi un motiv suficient de serios pentru a te descuraja data viitoare când vei simţi această compulsie. Află cum îţi afectează rosul unghiilor sănătatea!

Degetele şi unghiile tale ating în permanenţă suprafeţe care abundă în microorganisme, iar rosul unghiilor creează o poartă deschisă pentru bacterii şi agenţi patogeni de a pătrunde în cavitatea bucală. Mai mult, contactul cu saliva păstrează în permanenţă un nivel ridicat de umiditate la nivelul unghiilor şi cuticulelor, creând un mediu propice pentru dezvoltarea infecţiilor micotice.

Credeai că manichiura este singurul lucru care va avea de suferit în urma acestui tic nervos? Urmările sale merg mai departe de atât, căci obiceiul de a-ţi roade unghiile îţi poate afecta şi dinţii. În timp, suprafaţa dură a unghiilor poate leza stratul de smalţ care protejează pulpa dentară, ducând la sensibilizarea majoră a dinţilor.

Rosul unghiilor se dovedeşte cu atât mai nociv în cazul în care porţi aparat dentar, informează Academy of General Dentistry din SUA. Copiii şi adulţii care îşi rod unghiile, deşi sunt purtători de aparat dentar, sunt expuşi unui risc mai mare de resorbţie radiculară dentară (scurtarea rădăcinii dinţilor) sau chiar de a pierde un dinte, deoarece aparatul exercită deja o presiune mărită asupra danturii. Mai mult, rosul unghiilor măreşte riscul de bruxism (scrâşnitul dinţilor în mod involuntar), o afecţiune ce poate crea leziuni dentare, retragerea şi inflamarea gingiilor şi care poate contribui la apariţia durerilor cronice de cap şi de maxilar.

Lacurile de unghii speciale şi leacurile menite să descurajeze compulsia de a-ţi roade unghiile pot fi utile, însă pentru a scăpa definitiv de acest obicei trebuie să identifici mai întâi cauzele. Adesea, motivele onicofagiei sunt de ordin psihologic. Deşi o situaţie stresantă ne poate determina să recurgem la acest gest involuntar, rosul compulsiv al unghiilor ar putea fi un indicator al unei tulburări de anxietate, precum tulburarea obsesiv-compulsivă. În cazuri extreme, persoanele afectate de onicofagie pot ajunge până la automutilare, provocându-şi incapacitatea de a-și folosi mâinile din cauza rănilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.