Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu îl îmbrățișează Nicușor Dan pe Dacian Cioloș

Inquam Photo / Octav Ganea
nicusor dan usr Inquam Photos

Refuzând să se alinieze în spatele lui Dacian Cioloș, Nicușor Dan joacă un joc care îi este familiar.

USR a trimis, în timp, diverse semnale că s-ar bucura să îl aibă pe Dacian Cioloș în partid. Dacă faptul nu s-a întâmplat, asta înseamnă că fostul premier nu a primit ce dorea, adică conducerea partidului. Sursele, atâtea câte sunt, sugerează cam același lucru. Principala piesă de rezistență nu poate fi decât Nicușor Dan  însuși. Dacă el se retrage în favoarea lui Cioloș, partidul va fi înclinat să îł urmeze.

Câteva cuvinte despre fostul prim ministru. Cioloș a făcut lucruri interesante la palatul Victoria și poate aduce beneficii electorale aproape oricărui partid (inclusiv, la limită, PSD). Dar nu există nici un motiv să credem ca ar fi un bun președinte de partid, sau măcar unul decent. Ca președinte, el poate funcționa cel mult ca primul între egali, în sensul că problemele de partid ar fi de fapt reglate de alții iar el s-ar focaliza pe politici și campanii publice.

În schimb premierul are un potențial de șantaj politic. Dacă candidează contra USR sau PNL poate amenința credibil că va trage cu el voturi de la aceste partide.

Nicușor Dan, refuzând să îl promoveze pe Cioloș în locul său, pariază pe faptul că fostul premier nu va putea fructifica acest potențial, cel puțin nu în relație cu USR. Există mai multe motive pentru asta. Dacian Cioloș nu va putea primi bani de la stat, nu are organizații locale, și este deja celebru prin ezitările sale.

Așadar, Nicușor Dan joacă ceea ce numesc americanii, the long game (jocul pe termen lung), pariind că anumite date fundamentale sunt mai importante decât popularitatea de moment. Poate că, totuși, ar fi mai corect să zicem că joacă un joc pe termen mediu. Orișicât, lucrul acesta surprinde. Fără să minimalizez performanța electorală a USR, suntem obișnuiți ca partidul să evolueze din criză în criză și nu pe bază de planuri strategice.

Totuși, dacă ne uităm la istoria politică a președintelui USR, lucrurile se mai limpezesc. Nicușor Dan joacă the long game cel puțin din 2012, când a candidat la Primăria Capitalei. Aceasta este prima observație.

A doua observație este că Nicușor Dan nu discută pentru prima dată despre împărțirea puterii. La alegerile locale din 2016 s-au exercitat presiuni asupra lui ca să promoveze candidați din partea M10, (partidul) PACT, etc. A refuzat, explicând în unele întâlniri că aceste partide nu au mare lucru de oferit în termeni de procente. Asta în ciuda prestigiului politic al Monicăi Macovei care încă nu se risipise de tot.

La localele din București  a fost presat să se pună în spatele lui Cătălin Predoiu și și apoi la parlamentare să construiască unitatea dreptei alături de PNL. În ambele cazuri a refuzat.

Sunt printre aceia care nu are ezitări să spună că Nicușor Dan nu este neapărat un politician abil (în sensul buna al cuvântului abil). Dar, într-un eventual conflict cu Dacian Cioloș, Dan joacă jocul pe termen lung pe care îl știe cel mai bine. Dacă Dacian Cioloș este un examen, atunci Nicușor Dan poate spune că a tras biletul cu lecția pe care o știe cel mai bine.

După cum probabil reiese din ce am scris mai sus, cred că Nicușor Dan a ales corect să nu cedeze partidul lui Dacian Cioloș. El (Dan) are o credibilitate politica (aproape) unică pe zona sa de electorat, pe care o poate transfera întregului partid, dar nu o poate transfera fără riscuri unei persoane anume. În schimb, credibilitatea lui Cioloș este în zona guvernamentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.