Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce rezistă Victor Ponta în sondaje

ponta panglica

Noul sondaj Avangarde folosește o modalitate ușor diferită de a măsura popularitatea unei personalități; de aceea, poate că fostul premier Victor Ponta este supraevaluat.

Citiți și: Cifrele neașteptate din SONDAJE

Dar, chiar și în celelalte sondaje , Victor Ponta rămâne unul din  politicienii în care oamenii au cea mai mare încredere. De ce se menține acest nivel de încredere chiar și după ce fostul premier a fost dovedit plagiator și pus sub acuzare de DNA?

Din punctul meu de vedere, putem vorbi de patru factori.

A fost premier într-o perioadă de creștere economică

Noroc sau nu, PSD și aliații își pot asuma premierii care au condus tara în vasta majoritate a anilor de creștere economică. Este drept că revenirea din ultima criză a început în 2011, dar spre final, PDL era atât de debusolat că nici nu au mai fost în stare să se laude.

În schimb, Ponta s-a lăudat cu fiecare ocazie.

 

A împărțit bunăstarea

...și a avut grijă să nu uităm asta. Mai țineți minte sloganul cu pensiile și salariile? Mai țineți minte insistența pe scăderea TVA la alimente?

A  fost prietenos cu mediul de afaceri.

Economiștii academici și ai BNR favorizează stabilitatea în dauna creșterii și sunt suspicioși față de orice urcă deficitul. Ponta, la rândul lui, a făcut puține eforturi (practic deloc) ca să justifice viabilitatea economică a măsurilor sale. Așa că, în momentul actual, consensul economiștilor publici este că Ponta a luat măsuri proaste.

Dar ce a avut grijă să facă premierul a fost să discute în prealabil noul Cod Fiscal cu reprezentanții antreprenorilor. Spre deosebire de economiștii de la ASE, aceștia au fost mulțumiți și nu îi veți regăsi printre vocile protestatare.

S-a declarat mereu fidel principilor electoratului USL

În 2012-2013 PNL crescuse aproape de 30%, preluând PSD-iști entuziasmați de prestația lui Antonescu. La plecarea din USL, liberalii au rămas cu 15% (față de 20% în 2008). Asta ne arată că a existat un electorat de 10-15 procente format din oameni care au pus loialitatea față de alianță (USL), mai presus de loialitatea față de partid. Vorbim de un nucleu dur, în jurul căruia se aflau cu siguranță alte procente care aveau nostalgii față de PSD, chiar dacă nu într-atât încât să schimbe barca.

Nucleul acesta este acum mai mic și mai puțin dur, dar există în continuare.

*


Cam aceiași factori l-au menținut în viața politică și pe Tăriceanu. Și acesta a avut creștere economică, a redistribuit, a fost prietenos (măcar în declarații) cu mediul de afaceri și, de la un moment încolo, a menținut fidelitate față de ideile USL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.