Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce riscă Cioloș o moțiune de cenzură. Semnele că se gândește serios să intre în politică

gov.ro
ciolos

In scandalul impozitării veteranilor de razboi lucrurile stau, din punct de vedere juridic,  cam așa: scutirea legală, din C. fisc., se aplică imobilului, indiferent dacă veteranul este proprietar absolut sau pe cote-părți.

Vezi și: Toamna ultimei șanse pentru Iohannis

Deci obiectul scutirii este bunul, nu persoana, mai ales că este vorba de un impozit local, care se aplică bunurilor (clădiri, terenuri, autovehicule) si nu persoanelor (veniturilor), chiar dacă scutirea este edictatată in considerarea calității persoanei proprietare.

Printr-o recentă hotarare de guvern, s-a stipulat că scutirea se aplică doar cotei-părți din imobil deținute de veteran, ceea ce este nelegal, întrucât o hotarare de guvern nu poate adăuga la lege și, la prima actiune in contencios administrativ, hotararea este anulată de instanță.

Cu siguranță că, la momentul adoptării ei, Cioloș nu îi cunoștea conținutul, că nu are cum să verifice tot ce semnează. Responsabilitatea conținutului cădea, așadar, in sarcina inițiatorului, adică Ministerul Finantelor Publice.

Sesizând nelegalitatea, pentru a specula politic momentul, Dragnea a sărit la gâtul lui Cioloș, printr-un comunicat public. Cioloș insa, deși tehnocrat, a ignorat fondul problemei si i-a raspuns "ba pe a mă-tii, e vina PSD", după care a apărut "pe surse" ideea că hotararea de guvern acoperă situatii in care veteranul ar putea sa dobândească o cotă-parte infimă dintr-un mall, de exemplu, pentru ca respectivul imobil să devină scutit de impozit. Sincer, e greu de crezut să existe un astfel de caz practic. Probabil că, dacă el ar fi existat, ar fi facut vâlvă inclusiv în presa mondenă. Mai degrabă exemplul este unul teoretic.

Vezi și: S-a declanşat jihadul asupra românilor din Marea Britanie: Noi incidente rasiste după Brexit

Indiferent dacă exemplu este real sau fictiv, rămâne ideea că guvernul nu poate modifica o lege, adica un act normativ cu forță juridică superioară, printr-unul cu forță juridică inferioară. Dacă Guvernul Cioloș ar fi vrut, într-adevăr, să închidă portița legală a eludării plății impozitului local de catre vreun magnat proprietar de mall, ar fi trebuit să modifice Codul fiscal, chiar și prin Ordonanță de urgență. De asemenea, modificarea ar fi trebuit să aibă drept scop evitarea situației - excepționale și, deocamdată, teoretice - a proprietarului de mall sau de alte clădiri comerciale, în loc să desființeze însăși regula, care acum lovește in membrii familiilor veteranilor care locuiesc împreună cu aceștia.

In aceste condiții, răspunsul acid al lui Cioloș la adresa lui Dragnea este unul politic, care semnalizează că premierul își pregătește intrarea în politică, iar asta se vede inclusiv din atitudinea - la fel de acidă - a miniștrilor săi, care se iau în gură cu PSD, adică partidul identificat ca adversar politic.

Odată intrat pe tărâmul declarațiilor politice - ba chiar politicianiste, precum în cazul de față (ignorarea fondului și apelul la memoria bunicului veteran venerat) - tehnocratul Cioloș devine politicianul Cioloș, iar guvernul său tehnocrat devine un guvern politic.

Iar când un guvern devine politic, își transformă susținătorii în electorat, care electorat privește situația strict prin prisma simpatiei politice, indiferent de conținutul ideii care face obiectul disputei: dacă e de la ai noștri, e genială, dacă e de la adversari, e o mizerie. Ai noștri sunt buni, ăilalți sunt răi.

Vezi și: Una dintre fiicele Reginei Ana a anunțat că nu vine la înmormântare: Care sunt motivele

De asemenea, atunci cand un guvern devine politic trebuie să știe și faptul că susținerea parlamentară devine politică, astfel că își asumă riscul unei moțiuni de cenzură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.