Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce vine FMI în România. 3 teme fierbinți pentru Guvern

surse

Fondul Monetar Internaţional (FMI) revine de marţi în România în contextul în care ţara noastră doreşte, de principiu, semnarea unui nou acord. Instituţia internaţională a criticat anterior politica fiscală a României şi întârzierea reformelor structurale, potrivit adevarulfinanciar.ro.

Cabinetul Ponta a luat mai multe măsuri anul trecut care au afectat puternic situaţia finanţelor publice a României. Noul Cod Fiscal reprezintă cea mai mare problemă, în 2015 reducându-se TVA la alimente la 9%, în vreme ce de la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Concomitent, au fost majorate salariile din sănătate cu 25%, cu 15% în învăţământ, în vreme ce pentru restul bugetarilor au fost majorate salariile cu 10%. Aceste cheltuieli împing deficitul bugetar până la 2,95% din Produsul Intern Brut (PIB), aproape de limita de 3% de la care Comisia Europeană declanşsează procedura de deficit excesiv. Mai mult, în Parlament există acum o serie de proiecte legislative care ar majora şi mai mult cheltuielile. Or, România îşi asumase în faţa Uniunii Europene un deficit structural de 1% pentru anul 2016, ceea ce înseamnă deficit fiscal de 1,2%.

Situaţia companiilor de stat reprezintă o altă problemă. Recent, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă având toate conturile blocate şi datorii de 1,2 miliarde de lei. Şi Complexul Energetic Oltenia – celălalt mare producător de energie pe bază de cărbune din ţară – are probleme, societatea fiind în proces de restructurare. Concomitent, CFR Marfă trebuie listată la bursă, în contextul în care datoriile sale au fost anulate sub promisiunea privatizării.

În fine, un alt punct de pe masa negocierilor cu FMI este introducerea unui nou sistem de taxare în domeniul petrolului şi gazelor. Pe lângă redevenţe, Guvernul pregăteşte un supra-impozit de 35% pe profitul din extracţie. Noul sistem de taxare trebuie discutat cu FMI.

Vezi si: Candidatura surpriza la primaria Capitalei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.