Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De două ori șah mat

portalsm.ro
sah

Cu o viteza uimitoare, premierul Dacian Cioloș este inghesuit de catre Liviu Dragnea in coltul tablei de sah. Miscarea PSD este de sah mat. Atat in ceea ce priveste cele 102 taxe, cat si legat de Legea conversiei creditelor in francilor elvetieni. Guvernul pierde enorm la ambele capitole. Si, impreuna cu Guvernul, pierde PNL. Cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare.

Indiferent de explicatiile pe care le-a dat si le va mai da domnul Dacian Ciolos, faptul ca a atacat la Curtea Constitutionala Legea conversiei creditelor afecteaza sute de mii de familii. Vin alegerile si fiecare familie va insemna cateva voturi. Lovitura data acestora este grava, iar romanii considera ca premierul ii sacrifica pentru interesul catorva banci straine. PNL tocmai si-a legat succesul sau insuccesul parlamentarelor de persoana lui Cioloș, pe care partidul a convenit, si inca in unanimitate, sa il sustina, dupa alegeri, ca viitor premier. Desigur, la indemnul si cu sprijinul presedintelui Klaus Iohannis. Atacarea, la Curtea Constitutionala, a Legii conversiei arunca totul in aer.

Citește și: ȘOCANT Un rechin a mâncat o vacă / VIDEO

Si doar la o zi distanta, premeirul Dacian Cioloș mai face o nevazuta. La propunerea lui Liviu Dragnea, majoritatea PSD, intr-un timp record, a devenit autoarea unei premiere absolute in istoria Parlamentului Romaniei. Eliminarea, printr-un singur act normativ, a nu mai putin de 102 taxe care ii impovarau pe romani. Actul normativ a fost votat in unanimitate. Premierul Dacian Cioloș recunoaste ca multe dintre aceste taxe trebuiau eliminate, dar nu explica de ce nu a initiat el insusi acest lucru. Pe de alta parte, sustine ca, in cazul altor taxe, ar fi fost incalcata legea fundamentala. De aceea a decis sa atace si acest act normativ la Curtea Constitutionala. De data aceasta, se simt lezati si mai multi romani. Mult mai multi decat in cazul Legii conversiei. De fapt, sunt atinsi la punga, prin masura adoptata de Dacian Cioloș, absolut toti romanii, pentru ca absolut toti sunt platitori de taxe. Sub aspect electoral, pierderea este inestimabila.

Citește și: Cristian Tudor Popescu șterge pe jos cu Dacian Cioloș: Sper să rectificați. Ați mai făcut asta când ați greșit

Ambele decizii adopatate de prim-ministru sunt fara consultarea prealabila cu partidul care il sustine la guvernare. Cu partidul care tocmai a decis ca, in eventualitatea in care va putea forma o majoritate, sa il mentina pe Dacian Cioloș, pentru inca patru ani, in fruntea Executivului Romaniei. Ambele decizii sunt decizii politice. Si, intrucat sunt luate in preajma alegerilor parlamentare, ele au un caracter profund electoral.

Ce semnificatie au precizarile de mai sus? Dacian Cioloș este premierul asumat de PNL. Mai mult chiar, se vorbeste din ce in ce mai insistent depre posibilitatea ca el sa devina, in viitor, presedinte al acestui partid. Doreste acest lucru Klaus Iohannis, dar si conducerea PNL, in intregul ei, s-a manifestat in acest sens. Ca urmare, desi inca tehnocrat, Dacian Cioloș este legat politic de unul dintre cele mai mari partide politice, a acceptat sa aiba un viitor politic, deocamdata ca premier independent al unui Guvern PNL, si, in mod tacit, sa preia, intr-o zi, conducerea acestui partid. In aceste conditii, actele sale guvernamentale de azi trebuiesc intarite cu o unitate de masura politica. Si la ce concluzii ajungem?

Citește și: Pentru prima dată în istorie, virusul hepatitei C a fost fotografiat / VIDEO

Daca analizam lucrurile din aceasta perspectiva, atunci prima si cea mai elocventa concluzie este ca domnul Dacian Cioloș este incapabil sa gandeasca si sa actioneze ca un om politic. Ultimele doua capcane in care a cazut – de fapt, in cea a Legii conversiei s-a bagat singur – demonstreaza ca, in materie politica cel putin, Dacian Cioloș este un diletant. Greselile lui sunt atat de mari, incat e greu de persupus ca acest om si-ar putea schimba modul de gandire si comportamentul in timpul scurt care a mai ramas pana la alegeri si pana la formarea unui nou guvern. Daca, pana la un punct, greselile mari ale administratiei Ciolos ar putea fi scuzate sau cel putin luate sub beneficiu de inventar, dincolo de acest punct, nu mai exista altceva decat un esec extrem de costisitor pentru cetatenii Romaniei, dar si pentru PNL, sub aspect electoral. Acest partid ne-a aratat un lucru uluitor. Si anume ca, printre sutele de mii de membri pe care ii are, a fost incapabil sa gaseasca o propunere pentru functia de premier, in eventualitatea in care va putea forma o majoritate, si ca, din acest motiv, a fost silit sa caute acest personaj in afara partidului. Si cum, necum, PNL l-a identificat pe Dacian Cioloș. Pe care si l-a si asumat. Iar Dacian Cioloș face o demonstratie suta la suta concludenta ca este incapabil sa gandeasca si sa actioneze ca un om politic. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca optiunea pentru Dacian Cioloș este un mare esec al PNL, demonstrat inca inaintea alegerilor. Daca, in aceste conditii, ale unui dezastruos debut, prin absurd, Dacian Cioloș ar mai putea ajunge prim-ministru, atunci PNL trebuie sa se astepte sa fie ingropat definitiv nu numai ca partid istoric, ci si, pur si simplu, ca partid.

Citește și: Cristian Tudor Popescu analizează demisia unui șef din poliție: Am văzut multe în viața mea, dar așa ceva…

Erorile lui Dacian Cioloș, si acum ma refer exclusiv la utimele doua, sunt atat de flagrante, atat de grave si atat de costisitoare, incat ma intreb daca nu care cumva ele sunt intentioante, daca ele nu reprezinta strigatul disperat al unui om speriat de o palarie prea mare pe care altii vor sa i-o puna, cu de-a sila, pe cap. Ma gandesc ca inca nu este prea tarziu ca PNL sa ii retraga creditul acordat fara niciun fel de garantii lui Dacian Cioloș.

Citește și: Cum vede Cristian Tudor Popescu meciul dintre Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.