Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DE NECREZUT: Noi detalii despre cutremurul puternic din Japonia. Legătură cu seismul din 2011

cutremur seismograf

Valul tsunami cu o înălţime de un metru măsurat marţi dimineaţă pe ţărm în apropierea centralei atomoelectrice avariate de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, după un puternic cutremur cu magnitudinea revizuită 6,9 a fost declanşat de o crăpătură verticală produsă într-un bloc de rocă subacvatic, la o adâncime relativ mică, informează Kyodo. Experţii consideră că seismul a fost o replică a evenimentului natural devastator din 2011.

Seismul, care a fost evaluat iniţial la magnitudinea de 7,4 şi revizuit la 6,9, s-a produs la 25 kilometri sub fundul mării şi a provocat un tsunami ca urmare a unei crăpături apărute în solul subacvatic, conform Agenţiei Meteorologice din Japonia.

Citește și: VIDEO ȘOCANT: Japonezii, SPERIAȚI de un alt fenomen după cutremurul devastator

În ciuda diferenţelor dintre acest cutremur şi cel devastator din 2011, produs în aceeaşi zonă, reprezentanţii agenţiei susţin că seismul de marţi este o replică a acestuia.

Kenji Satake, expert în tsunami expert la Institutul de Cercetare a Cutremurelor din cadrul Universităţii din Tokyo, ''mecanismele sunt diferite, dar ultimul cutremur poate fi numit o replică, în termeni largi''.

Valul tsunami a măsurat până la 1,4 metri, mai arată Kyodo, acesta fiind cel mai înalt nivel de la 11 martie 2011 când valul tsunami cauzat de un cutremur cu magnitudinea 9 a inundat o zonă întinsă din nord-estul şi estul Japoniei. Circa 18.000 de persoane au murit sau au fost declarate dispărute atunci.

''Fundul mării s-ar fi scufundat într-o zonă întinsă, mişcând apa mării şi cauzând valul tsunami'', a declarat Koshun Yamaoka, profesor de seismologie la Universitatea Nagoya University.

O serie de cutremure cu magnitudinea 7 au avut loc în Oceanul Pacific, în apropierea Japoniei, de la intensificarea acestor fenomene naturale ulterior seismului din 2011 despre care se estimează că a avut de 200 de ori mai multă energie decât cel de marţi.

Centrul cutremurului de marţi a fost în zona unei placi tectonice aflată la 60 de kilometri de Iwaki, în prefectura Fukushima. Seismul din 2011 s-a petrecut la 130 de kilometri în prefectura vecină, Miyagi, anunță Agerpres.

Alerta de tsunami a fost lansată în două regiuni (Fukushima şi Miyagi) şi o atenţionare de risc în alte câteva, după cutremurul produs la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT). Toate aceste avertismente au fost ridicate, însă agenţia a prevenit că replici secundare cu acceaşi magnitudine (aproape 7) se pot produce în zilele ce vor urma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.