Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De unde provin produsele bio? Apetitul romanilor pentru alimentele ecologice, in crestere

alimente

Românii îşi fac tot mai mult loc pe rafturile cu produse bio ale lanţurilor de retail din ţară. Aproximativ 40% dintre alimentele ecologice de la raft sunt de provenienta autohtona.

Astfel, potrivit datelor publicate de către Ministerul Agriculturii, pe segmentul lactatelor, cel mai mare furnizor de produse ecologice cu fabrici în România este Dorna Lactate, procesator deţinut de grupul francez Lactalis. Potrivit economica.net, pe lista furnizorilor de lactate ecologice din România figurează şi Fabrica de Lapte Braşov, deţinută de grecii de la Olympus, cei care au lansat pe plan local primul iaurt bio local şi primul lapte proaspăt bio local.

Pe lista de furnizori de lactate bio a marilor retaileri este şi fabrica din Ibăneşti, judeţul Mureş, a companiei Mirdatod Prod SRL. Înfiinţată in anul 1994, fabrica produce telemeaua de Ibăneşti, aflată pe lista de aşteptare a UE pentru obţinerea distincţiei de produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de peste 3,9 milioane de euro.

Principalul furnizor, Ouă de Ţară SRL, este cel mai mare producător de ouă ecologice din România. Compania, înfiinţată în 2009, dispune de 5 hale de producţie şi un efectiv de aproximativ 30.000 de păsări distribuite în trei ferme din judeţul Argeş şi Sibiu. Un alt furnizor de ouă este fermierul Ioan Pop (Pop AVI SRL), cel care a reuşit să certifice, încă din 2007, prima fermă de oua ecologice din Ardeal. Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri în valoare de peste 190.800 euro

Tot din România marile magazine aduc orez cultivat în orezăriile ecologice ale Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei. Totodată, Kalpo SRL, un producător român de ceaiuri din Buzău, cu afaceri de 2,1 milioane de euro în 2014, distribuie în mai multe lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri ceaiuri ecologice sub brandurile Evolet. Compania este administrată de omul de afaceri Achim Emilian Eugen.

Piaţa produselor bio din România este estimată la aproximativ 150 de milioane de euro.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.