Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'DEBUTANTUL' Trump, criticat în termeni duri de presa de stat chineză

Donald Trump este pe drumul greşit dacă vede China ca pe o "bucată de carne bună de tăiat" sau ca pe o ţară pe care "să o manipuleze după cum doreşte", şi-a exprimat marţi indignarea presa de stat chineză, care îl numeşte 'debutant' pe preşedintele ales al SUA, relatează AFP, conform agerpres.

"Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenţie: să trateze China ca şi cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (...) Vrea să devasteze alte ţări pentru a asigura prosperitatea SUA", a scris cotidianul Global Times, apropiat de Partidul Comunist.

Citeşte şi: Putin a promulgat noua doctrină privind securitatea informaţională a Rusiei

Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naţionalist, că preşedintele ales al SUA nu va avea mijloacele "de a-şi pune în practică tiradele" şi atacă, în versiunea sa chineză, "provocările şi contra-adevărurile" celui "care este incapabil să îşi ţină gura".

După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la preşedintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că îşi 'devaluează' moneda şi că "ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud".

Într-o primă fază, media oficiale chinez l-au menajat pe preşedintele ales al SUA, punând ieşirile sale pe seama 'lipsei de experienţă'. Însă tonul s-a schimbat marţi, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar.

"Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China aşa cum doreşte", insistă Global Times. "Beijingul va răspunde dacă acţiunile sale afectează interesele Chinei", adaugă publicaţia.

Citeşte şi: Sfidând criticile americane, Israelul legalizează 4000 de locuinţe în Cisiordania ocupată

În acelaşi timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui 'novice în diplomaţie' să urmeze un curs rapid în realpolitik: "Trump poate să dispreţuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relaţiilor internaţionale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul".

De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de 'lipsă de experienţă' sau naivitate.

"Unii spun că Trump nu are experienţă în diplomaţie sau în chestiuni militare (...), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci şi are propriile poziţii. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relaţiilor sino-americane", notează publicaţia.

"China este extrem de conştientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză", însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomaţiei chineze, adaugă Cotidianul Poporului.

"În calitate de preşedinte ales, Trump se poate aştepta la o anume indulgenţă. Însă va fi altceva când va deveni preşedinte", a scris la rândul său China Daily.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.