Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIA crucială aşteptată de Coaliţia pentru Familie: Cum se schimbă Constituţia

Inquam Photos / Octav Ganea
constituie Inquam Photos

Plenul Senatului a adoptat, marți, cu 73 de voturi pentru, 17 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului, care stabilește, între altele, și procedura de adoptare a inițiativelor de revizuire a Constituției, informează Agerpres.

Conform hotărârii Senatului, inițiativele de revizuire a Constituției se depun în vederea dezbaterii și aprobării la Biroul permanent al Camerei Deputaților iar ulterior inițiativa de revizuire, adoptată de Camera Deputaților, se transmite Senatului pentru dezbatere și adoptare.

Vezi și: Înfrângere majoră pentru DNA: Un mega-dosar, făcut praf în instanță

Vezi și: Vești importante de la FMI: Ce se întâmplă cu economia României

"În cazul în care cele două Camere adoptă inițiativa în redactări diferite, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților vor iniția procedura de mediere. În acest scop, Biroul permanent va propune Senatului, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, un număr de șapte senatori care vor face parte din comisia de mediere, urmărindu-se respectarea configurației politice a Camerei. Senatorii aprobați de plenul Senatului, împreună cu șapte deputați desemnați de Camera Deputaților, formează comisia de mediere", se arată în proiectul de hotărâre de completare a Regulamentului Senatului.

Decizia vine să clarifice inclusiv procedura pentru rezolvarea demersului Coaliţiei pentru Familie, de modificare a articolului 48 din Constituţie. Recent, legea de modificare a constituţia trebuia să fie supusă la vot în Camera Deputaţilor, însă votul a fost amânat tocmai din cauza neclarităţii procedurii.

Vezi şi: Ministrul Carmen Dan, dezvăluiri despre operaţiunea de prindere a lui Ghiţă

De asemenea, conform proiectului, "Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la întrebări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult trei săptămâni".

În forma anterioară, răspunsurile scrise se transmiteau senatorului în cel mult 15 zile.

Totodată, conform regulamentului completat marți, senatorii pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, în domeniul medical, al cercetării științifice și al creației literar artistice, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.