Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia pe care trebuie s-o ia Guvernul Cioloș acum

ciolosVictoria2

Ziarul Financiar:

Modalitatea prin care statul român reprezentat de Guvern şi ministerul Culturii a decis să achiziţioneze sculptura lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” este o ruşine pentru România: jumătate din cei 11 milioane de euro să vină prin subscripţie publică, donaţie de la români, iar restul de la Guvern.
Acest lucru s-a văzut încă din prima zi de donaţie şi continuă în prezent. Pentru că s-au strâns numai un milion de euro de la români (1,162 mil. euro, mai precis), premierul Ciololş şi ministrul Culturii, Corina Şuteu se gândesc să prelungească perioada de donaţie până la finalul anului.
De partea cealaltă, familia care trebuie să primească cei 11 milioane de euro lasă să se înţeleagă că acceptă o prelungire a termenului de plată, dar care să nu depăşească finalul acestui an.
„Cuminţenia Pământului” a fost plimbată ca „ursul la bâlci” la sate în speranţa că va strânge bani. Pur şi simplu Guvernul i-a pus un lanţ de gât şi a arătat-o lumii cu mâna întinsă să strângă cei 6 milioane de euro. Iar cel mai mare afront este la adresa lui Brâncuşi.
Acest mijloc de a face rost de bani a dat prilejul încă o dată să se spună şi să se arate că românii sunt sărăntoci şi că nu îşi preţuiesc valorile. De asemenea a dat prilejul liderului PSD, Liviu Dragnea să spună că nu crede în acest proiect tehnocrat, iar mai mult decât atât, cei 100 de euro donaţi de Ambasada Rusiei au dat prilejul unui „scuipat” sovietic în faţă.
Rusia şi-a răscumpărat ouăle Faberge cu ajutorul oligarhilor, care ulterior au donat aceste obiecte preţioase muzeelor naţionale.
Dacă reprezentanţii Ministerului Culturii în această negociere de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului” , Vlad Alexandrescu, ministru şi Mihai Ghyka, secretar  de stat şi cel care a negociat, după spusele lui, la ZF Live au considerat că 11 milioane de euro este valoarea „Cuminţeniei Pământului”, atunci toţi banii trebuiau daţi de Statul român imediat.
Nu trebuia să existe nicio donaţie, nicio strângere naţională de fonduri, pentru că această sculptură nu poposeşte în sufrageriile celor care au donat.
Faptul că reprezentanţii Statului, premier, ministrul Culturii şi secretarul de stat au recurs la această modalitate arată că sunt departe de realitate faţă de popor.
Guvernul, prin buget, are pe mână într-un an 40 de miliarde de euro  strânşi prin impozite şi taxe de la români şi companii. Din aceşti bani, dă înapoi pentru achiziţii de bunuri şi servicii 12 mld. de euro, din care 2-3 mld. de euro sunt preţuri supraevaluate cu ştiinţa tuturor autorităţilor.
Să ceri românilor să dea din buzunar 1 euro pe sms, ca să strângi 6 mil. de euro arată ca o chetă pentru şefi.
Dacă tot voia Guvernul să implice pe cineva în această achiziţie, trebuia să se ducă la top 600 de companii care au contracte cu statul şi să le ceară câte 1.000 de euro, că tot suprafacturează şi vin cu preţuri peste piaţă, din care ulterior încep să împartă bani celor care au semnat actele.

RFI:

Macheta primei maşini electrice low-cost, produsă şi concepută în România, a fost lansată, joi seara, la Cluj-Napoca. Maşina prezentată publicului în premieră mondială, se numeşte ”Go4two” şi va costa puţin peste 5.000 de euro. Prototipul este dezvolat de o companie belgiană, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj.
Macheta micului vehicul electric care va fi produs 100% în România a fost lansată în cadrul festivalului de arte digitale Clujotronic organizat de Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Cluj. Iniţiatorii proiectului spun că vor să menţină preţul maşinii cât mai scăzut, declară Henri Jonckheere, directorul firmei belgiene din Cluj care coordonează proiectul maşinii electrice.
„Ţinta acestei maşini este să fie foarte accesibilă. Vrem ca maşina să fie în jur de 5000-5500 de euro, în varianta pentru doi oameni. Este o maşină de dimenisunea unui Smart, o poţi parca perpendicular pe trotuar, are o automonie de 100 de kilometri şi cu o baterie suplimentară de 700 de euro automonie atinge 200 de kilometri”, a declarat Henri Jonckheere.
Macheta primei maşini electrice low-cost, produsă şi concepută în România este din fibră de carbon şi cântăreşte 150 de kilograme. Vor fi două versiuni ale maşinii, prima care va avea o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră şi poate fi folosită doar în oraş şi cealaltă care va atinge 80 de kilometri pe oră. Maşina va avea trei roţi şi va fi propulsată de un motor electric, iar încărcarea se face cu baterii litiu-ion, a explicat Ştefan Breban, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), membru al echipei care a dezvoltat proiectul maşinii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.