Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia privind extrădarea în Serbia a liderului kosovar Ramus Haradinaj va fi anunţată la 2 martie

ciocanel judecator

Curtea de Apel din oraşul francez Colmar va decide la data de 2 martie dacă dă curs cererii Serbiei de a-l extrăda pe fostul lider kosovar Ramus Haradinaj, pe care regimul de la Belgrad îl acuză de crime de război, transmite Tanjiug. Purtătoarea de cuvânt al instanţei, Sandra di Rosa, a declarat pentru agenţia sârbă că există trei variante în cazul lui Haradinaj.

Curtea ar putea cere să i se prezinte noi informaţii despre acest caz şi să îl ia din nou în considerare în cadrul unei înfăţişări ulterioare. Celelalte variante sunt fie să aprobe solicitarea Serbiei, fie să o respingă, situaţie în care extrădarea nu va fi posibilă. Haradinaj va fi astfel liber să plece din Franţa, iar Serbiei nu îi rămâne nicio cale juridică de a ataca decizia. Dacă extrădarea primeşte unda verde a curţii, decizia finală îi revine ministerului francez al Justiţiei, a mai spus di Rosa.

Ramush Haradinaj a fost achitat în 2008 şi 2012 de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998, potrivit France Presse. Serbia a cerut însă extrădarea lui Haradinaj pentru a-l judeca pentru alte fapte, petrecute în 1999. În virtutea unui mandat de arestare emis de autorităţile de la Belgrad, fostul lider kosovar a fost arestat pe 4 ianuarie pe aeroportul Bâle-Mulhous, în estul Franţei. După o săptămână de detenţie, el a fost eliberat de un tribunal din Franţa, cu condiţia să părăsească teritoriul acestei ţări în perioada examinării cererii de extrădare, conform Agerpres. Kosovo, provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi, şi-a proclamat în 2008 independenţa, care nu este recunoscută de Belgrad. Conflictul armat dintre forţele care au susţinut independenţa Kosovo şi armata sârbă s-a soldat cu 13.000 morţi în 1998 şi 1999.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.