Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR aruncă în aer cazul Şova

judecator CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut miercuri cele trei sesizări formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de şeful CSM, Marius Tudose, şi de PNL în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.

Judecătorii constituţionali au decis că în cazul sesizării formulate de Iohannis nu există un conflict.

În cazul sesizării PNL, Curtea a constatat că solicitarea a devenit inadmisibilă pentru că legea a fost modificată între timp.

În privinţa solicitării CSM, CCR a constatat că există un conflict care constă în faptul că Senatul nu a redactat hotărârea privind solicitarea Ministerului Public de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova. "Senatul este obligat să redacteze hotărârea şi să o publice în Monitorul Oficial.

După publicarea hotărârii Senatului în Monitorul Oficial, urmează o altă dezbatere pe tema constituţionalităţii, ceea ce dă frâu liber în continuare pentru bătăliile politice. Dacă în urma unei coi contestaţii CCR va decide că hotărârea din Monitorul Oficial este neconstituţională, abia atunci se va pune din nou problema arestării lui Dan Şova.

Vezi AICI sesizarea admisă de CCR!

DECIZIA CCR:

I. În şedinţa din ziua de 8 aprilie 2015, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi ale art.34-35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi,

Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, precum şi Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputaților și Senatului României.

II. În aceeași zi, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi ale art.34-35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi,

1. Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului.

2. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României.

III. În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.c) din Constituţia României şi al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii

la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 43 senatori.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins, ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui Senatului.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.