Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIE cu implicații majore: SEMNALUL dat de liderii europeni

justitie ue europa

Un summit între Ucraina şi Uniunea Europeană va avea loc în 27 aprilie la Kiev pe fondul susţinerii diplomatice şi economice acordate de UE acestei foste republici sovietice, care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist prorus şi se află în plină recesiune, relatează AFP.

În cadrul unei discuţii telefonice, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker "au confirmat că summitul va avea loc în 27 aprilie", a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat. 

Un summit de acest tip este prevăzut să aibă loc o dată pe an prin Acordul de asociere semnat în iunie 2014 între UE şi autorităţile proccidentale de la Kiev, care au venit la putere după trei luni de mişcare de contestare proeuropeană, reprimată în sânge, şi care a condus la căderea regimului prorus în februarie 2014. 

Preşedinţia ucraineană şi UE au indicat, de altfel, că Juncker nu se va duce la Kiev luni, cum fusese prevăzut, din motive de sănătate. Potrivit purtătorului său de cuvânt de la Bruxelles, Juncker şi-a amânat vizita "din cauza unui tratament ambulator minor pentru calculi renali". 

El era aşteptat la Kiev împreună cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, care şi-a amânat de asemenea vizita de luni. 

Europenii care susţin financiar Ucraina au deblocat deja 1,3 miliarde de euro prin două programe de asistenţă macroeconomică însumând în total 1,6 miliarde. Un nou plan de 1,8 miliarde de euro a fost votat în această săptămână de Parlamentul European. Potrivit unor surse europene, o nouă tranşă de alte 700 milioane de euro ar putea fi acordată în curând Ucrainei. 

UE a impus, de altfel, sancţiuni economice dure Rusiei, acuzată de occidentali că susţin cu arme şi echipamente pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Moscova dezminte orice implicare în acest conflict care a făcut până acum peste 6.000 morţi în 11 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.