Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ULTIMĂ ORĂ a DNA: I-a pus sechestru pe avere

sechestru

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin fostului subprefect al Sălajului, Băican Claudiu Lucian, şi unui alt inculpat, cei doi fiind trimişi în judecată într-un dosar vizând intermedierea, prin modalităţi ilicite, a reconstituirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

Citește și: CCR îi pune la punct pe procurori: Decizia Curții care provoacă un seism în justiție

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul Dan Radu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi dare de mită, toate în formă continuată, alături de inculpatul Lucian Băican Claudiu, la data faptelor subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior şef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, în formă continuată.

Citește și: Soție de milionar, pusă sub acuzare de DNA: Ce spun procurorii că ar fi făcut

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Dan Radu şi Băican Claudiu Lucian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: A fost analist la Antena 3, soția sa e prezentatoare la România TV, iar acum e șef la FRF

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 hectare teren.

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.

Citeste si: PSD e lovit de un SCANDAL SEXUAL: Un lider al partidului, filmat cu două tinere / VIDEO 18+

În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleaşi persoane interpuse, a vândut 1.470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei.

În ambele cazuri, preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.

Citește și: Decizie istorică pentru creștinism: Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi

În perioada 2014 - septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, inculpatul Băican Claudiu Lucian, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la inculpatul Dan Radu, foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, inculpatul Băican Claudiu Lucian a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.

Citește și: Elena Udrea le-a arătat pisica tuturor / FOTO

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, ca urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Citește și: BOMBĂ Ce va conține iPhone 7

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.