Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ULTIMĂ-ORĂ. Rusia este gata de un RĂZBOI cu americanii pe cerul Siriei

sputnik
rachete S300, siria

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat luni că suspendă începând din 19 iunie acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria, a informat agenţia Interfax, citată de Reuters, potrivit agerpres.

TASS a relatat la rândul său că Ministerul Apărării rus va considera ţinte orice fel de aparate de zbor care survolează zonele din Siria în care operează forţele aeriene ruse. Agenţia de presă citată a mai informat că Ministerul Apărării rus a anunţat că Statele Unite nu au folosit canalul de comunicare cu Rusia înainte de a doborî un avion aparţinând regimului de la Damasc.

Citeşte şi: Moscova, ultimul avertisment pentru americani: 'NU atacaţi armata siriană!'

Coaliţia condusă de Statele Unite a doborât duminică un avion al armatei siriene, în sudul provinciei Raqqa (nordul Siriei), în timp ce acesta efectua o misiune de luptă contra militanţilor grupării Stat Islamic. Anunţul a fost făcut de armata siriană, într-un comunicat de presă, şi confirmat ulterior de coaliţia internaţională. "La ora 18:43 (17:43 GMT), un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanţilor susţinuţi de coaliţie, la sud de Raqqa, şi, în virtutea regulilor noastre de angajare şi legitimă apărare, (...) aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet", a precizat comandamentul coaliţiei, într-un comunicat citat de AFP.

Totodată, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a calificat luni doborârea avionului sirian de către SUA drept 'un act de agresiune şi de susţinere a terorismului'.

Citeşte şi: Rusia cere SUA să respecte integritatea Siriei - Lavrov

Nu este pentru prima oară când Rusia suspendă acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria. Rusia a mai suspendat acest acord şi la începutul lunii aprilie, după ce nave americane din Mediterana au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra bazei de aviaţie Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informaţii ale SUA afirmau că ar fi decolat avioanele care au comis un atac chimic la Khan Shaykhun (provincia Idlib), soldat cu cel puţin 86 de morţi.

În Siria era în vigoare din octombrie 2015 un protocol între aviaţiile militare americană şi rusă, cu reguli pentru evitarea incidentelor. Ambele forţe aeriene efectuează misiuni de bombardament asupra poziţiilor Statului Islamic. Memorandumul bilateral recomanda utilizarea de către piloţi a unor frecvenţe radio comune şi preconiza crearea unei linii secundare de comunicaţii la sol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.