Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent: Dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale la CCR

ccr

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să redeschidă dosarul penal în cazul eratei Curţii Constituţionale din august 2012, care a stabilit definitiv soarta referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de avocatul Lucian Bolcaș, la Antena 3, care a precizat că dosarul a fost trimis spre soluţionare Parchetului General. În 2012, în acest caz s-a decis neînceperea urmăririi penale.

La referendumul pentru demiterea președintelui României din vara lui 2012, Victor Ponta a decis să scoată de pe liste toți românii plecați în străinătate, pentru ca numărul la care se va raporta cvorumul să fie mai mic. După trei zile, luni, 6 august, Curtea Constituţională a trimis o precizare către Guvern, prin care arăta că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acest paragraf specifica ce înseamnă listele electorale permanente şi a dat peste cap strategia USL de a-i elimina de pe liste pe românii plecaţi în străinătate, scrie curentul.info. Această "erată" l-a făcut pe premierul Victor Ponta să anunţe marţi la prânz că renunţă la mini-recensământ şi că cifrele privind listele electorale permanente vor fi furnizate doar de către instituţiile competente.

CCR a solicitat, de asemenea, ca Monitorul Oficial să publice acest paragraf omis, pentru a deveni oficial, ca parte a deciziei luate vineri, 3 august.

Paragraful care a întors soarta referendumului, făcându-l pe Victor Ponta să anunţe că renunţă la mini-recensământul pentru reactualizarea listelor electorale, este următorul: "În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul"

Așadar paragraful lipsă spunea că listele permanente sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă că cetăţenii români plecaţi în străinătate nu mai pot fi scoşi de pe liste.

Paragraful respectiv a fost agreat ca parte din decizia finală a celor 9 judecători CCR de vineri, 3 august 2012, în care se motiva de ce au respins cele cinci contestaţii ale USL şi ale unui ONG, privind organizarea referendumului. Pentru a putea însă trimite noua precizare privind paragraful, către Guvern şi Monitorul Oficial, a fost nevoie de obţinerea unui consimţământ al cvorumului CCR.

Președintele Curții, Augustin Zegrean era plecat în concediu, locul său era ţinut de un judecător de serviciu - unul dintre cei 9 din plenul CCR, respectiv de Mircea Ştefan Minea, cel care a şi semnat adresa către Guvern şi Monitorul Oficial.

Decizia a fost luată prin consimţământul a cinci judecători ai CCR. Deşi cvorumul a fost atins, nu a fost convocată o şedinţă de plen, aşa cum ar fi fost procedura uzuală.

Judecătorii Ion Predescu (PSD), Toader Tudorel (PNL) și Acsinte Gașpar (PSD) au contestat public procedura declarând că decizia ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă, şi că dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a fost sesizat de către o persoană fizică despre falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională către Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.