Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent în Arabia Saudită: Ce au făcut autoritățile

oil petrol

Confruntată cu presiunile pe preţul petrolului, Arabia Saudită le-a ordonat băncilor locale, săptămâna aceasta, să limiteze capacitatea traderilor lor de a paria împotriva monedei naţionale (rialul), al cărei curs fix faţă de dolar a fost "bastionul" stabilităţii economice şi financiare a regatului, de la introducerea sa, în urmă cu trei decenii, spun surse anonime citate de Bloomberg.

Citește și: SCANDAL Ce conţineau emailurile private ale lui Hillary Clinton

Potrivit acestora, autorităţile saudite le-a interzis băncilor să mai vândă contracte "options" pe deprecierea monedei naţionale, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cel mai mare exportator de petrol din lume nu va putea să menţină sistemul de cotare a monedei în raport cu dolarul. Sursele spun, astfel, că Agenţia Monetară a Arabiei Saudite le-a cerut băncilor să oprească vânzările de opţiuni care anticipează deprecierea rialului, iar normele în materie, stabilite în 18 ianuarie, se aplică băncilor locale şi sucursalelor din Arabia Saudită ale băncilor internaţionale.

Citeşte şi: NEBUNIE TOTALĂ Au fost prinşi consumând cocaină la Forumul de la Davos...de plictiseală

Apostolos Bantis, analist la "Commerzbank", afirmă: "Motivul acestei măsuri este oprirea activităţilor speculative legate de sustenabilitatea sistemului de cotare a rialului faţă de dolar". Reprezentanţii băncii centrale a Arabiei Saudite au refuzat să comenteze informaţiile publicate de Bloomberg. La data de 11 ianuarie, Fahad Al-Mubarak, guvernatorul băncii centrale saudite, a confirmat obiectivul de a menţine cursul rialului la 3,75 unităţi/dolar, în vigoare în ultimele trei decenii. Ţările care folosesc sistemul fix de cotare a monedelor în raport cu dolarul, precum Arabia Saudită şi Hong Kong, sunt supuse unor presiuni tot mai mari din partea traderilor care speculează că este tot mai costisitor pentru autorităţi să continue să protejeze cursul, în condiţiile aprecierii dolarului. Arabia Saudită a cheltuit, anul trecut, 100 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, dar nivelul acestora, de circa 628 de miliarde de dolari în noiembrie, încă se situează pe locul al treilea în lume, după China şi Japonia. Circa 70% din veniturile bugetare ale ţării provin din vânzările de petrol. FMI estimează că, anul acesta, Arabia Saudită va avea o creştere economică de 1,2%, cel mai lent ritm după 2002.

Vezi şi: Donald Trump a comis-o din nou: 'Chiar dacă împuşc pe cineva, tot ajung preşedinte'

Preţul ţiţeiului brut a continuat să scadă, ieri, investitorii anticipând creşterea stocurilor de profil din SUA, ceea ce creşte supraoferta de la nivel global. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 4,2%, la 27,28 dolari/baril la ora 10.27, la New York Mercantile Exchange. Mai devreme, preţul coborâse la 27,16 dolari barilul, cel mai redus nivel din septembrie 2003 până acum. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a scăzut cu 3,1%, la 27,88 dolari/baril. Conform analiştilor băncii "UBS Group" AG, cotaţiile petroliere vor continua să scadă în condiţiile în care supraoferta creşte. În condiţiile în care preţurile petrolului se află la nivelul minim al ultimilor 12 ani, Arabia Saudită şi-a redus cheltuielile interne, spun cei de la bursa.

Citeşte şi: Vizită fulger la Bucureşti: Cine se întâlneşte cu Dacian Cioloş

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.