Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică: Italia legiferează căsniciile între homosexuali

gay homosexuali

Senatul italian a aprobat joi un proiect de lege care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar şi pentru cele de acelaşi sex, guvernul apelând la un vot de încredere pentru a trece un text controversat a cărui variantă finală a fost modificată pentru a permite adoptarea sa, relatează Reuters, DPA şi AFP.

Textul a fost aprobat cu 173 de voturi pentru şi 71 împotrivă, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso. Dacă ar fi pierdut votul, premierul Renzi ar fi fost obligat să demisioneze.

Citește și: O femeie s-a dezbrăcat în tramvaiul din București / VIDEO

'Nu ştiu dacă este corect să numim această lege istorică, însă ştiu că ea aduce Italia mai aproape de democraţiile occidentale', a declarat senatorul democrat Luigi Zanda, înaintea votului.

Pentru a înlătura opoziţia din interiorul propriei coaliţii de centru stânga, premierul Matteo Renzi a trebuit să elimine cea mai controversată parte a textului, care le-ar fi acordat cuplurilor necăsătorite aceleaşi drepturi de adopţie.

Citește și: Țara în care combustibilul e gratuit

Subiectul a divizat parlamentul în funcţie de opţiunile religioase, politicienii apropiaţi de Biserica Catolică argumentând că această prevedere i-ar fi încurajat pe homosexuali să aibă copii cu mame-surogat, o practică interzisă în Italia.

Proiectul de lege va trece în Camera Deputaţilor, unde guvernul dispune de o majoritate mai solidă şi unde textul ar putea fi adoptat în termen de două luni.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre cauzele prăbușirii Simonei Halep! Fost antrenor: ”Îi stă capul la măritiș”

Italia era singurul dintre statele occidentale mari care nu recunoscuse uniunile civile, ceea ce priva cuplurile necăsătorite de protecţie juridică în ce priveşte, de pildă, drepturile de moştenire.

Partenerul de coaliţie al democraţilor lui Renzi, Nuovo Centrodestra (NCD), a salutat decizia de a nu le fi acordate cuplurilor de acelaşi sex nici măcar drepturi de adopţie limitate. 'Am împiedicat o revoluţie care mergea împotriva naturii', a declarat ministrul de interne Angelino Alfano, liderul NCD.

În schimb, 30 de asociaţii de apărare a drepturilor homosexualilor au denunţat legea în forma adoptată de senatori, anunţând că îşi vor exprima 'indignarea pe străzi, în faţa tribunalelor şi la urne'. O mare manifestaţie este deja prevăzută pentru data de 5 martie la Roma.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu șochează: Fapta lui Gabriel Oprea e una ”minoră”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.