Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie neașteptată a autorităților din Turcia: 1.200 de soldați sunt vizați

soldati armata turca batuti

Justiţia turcă a eliberat aproximativ 1.200 de soldaţi care au fost arestaţi în cadrul anchetei cu privire la puciul eşuat din 15 iulie, a anunţat sâmbătă un procuror din Ankara, relatează AFP. "În această primă etapă, aproximativ 1.200 de soldaţi au fost eliberaţi", a declarat procurorul Harun Kodalak, citat într-un comunicat publicat de presa turcă.

"Este vorba numai despre soldaţi, fără grade militare", a precizat procurorul în acest comunicat, informaţii confirmate pentru AFP de un oficial. Potrivit autorităţilor turce, 10.410 persoane au fost reţinute până în prezent, în principal militari, dar şi poliţişti, judecători, procurori şi funcţionari civili.

Citește și: Traian Băsescu râde de PNL și Nicușor Dan: Dezvăluiri incendiare ale fostului președinte

În total 4.060 dintre aceste persoane au fost inculpate şi plasate în arest, potrivit agenţiei guvernamentale Anadolu. Printre ultimele persoane reţinute se află guvernatoarea provinciei Sinop (la Marea Neagră) Yasemin Ozata Cetinkaya - singurul guvernator reţinut până în prezent. De asemenea, un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, Muhammat Sait Gülen, a fost reţinut de autorităţile turce şi este prima rudă a imamului care s-a autoexilat în Statele Unite şi pe care Ankara îl acuză că se află în spatele puciului eşuat de la 15 iulie, scrie presa turcă. Muhammat a fost plasat în arest preventiv, sâmbătă, la Erzurum, în estul Turciei, şi urma să fie adus la Ankara. Lideri turci susţin că susţinători ai lui Fethullah Gülen s-au infiltrat în agenţiile statului şi au creat o vastă reţea de şcoli private, în cadrul unui plan pe termen lung de a prelua puterea asupra ţării.

Citește și: Scene INCREDIBILE petrecute la bordul unui avion: Ce i-au făcut niște microbiști unei stewardese / VIDEO

Cel puţin 295 de membri ai gărzii prezidenţiale a lui Erdogan - mai multe de 10% din întregul dispozitiv - au fost arestaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat. De asemenea, 28 de persoane arestate pentru o presupusă legătură cu un cont pe Twitter - Fuat Avni - pe care presupuşi susţinători ai lui Gülen ar face dezvăluiri, au fost plasate în arest provizoriu de către un tribunal, potrivit agenţiei Dogan. Guvernul a anunţat că în tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie au fost ucişi 24 de pucişti şi 246 de cetăţeni şi membri ai forţelor de securitate care s-au opus răsturnării militare a regimului. Cancelariile occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea epurărilor din Turcia, anunță news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.