Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie NEAȘTEPTATĂ luată de Putin: Ce se întâmplă cu cea mai estică garnizoană nucleară

telegraph.co.uk
vladimir putin

O frază care ar putea sintetiza obsesia sovietică a secretomaniei din perioada Războiului Rece, ”Ce se întâmplă la Vladivostok rămâne la Vladivostok”, capătă un nou înțeles pentru Vladimir Putin, care pariază pe transformarea celei mai estice garnizoane nucleare a Rusiei într-un centru comercial și de cazinouri care să atragă investitorii și pariorii din Asia, relatează Bloomberg.

Impulsionat de prăbușirea prețurilor petrolului și sancțiunile occidentale, Putin a declarat Vladivostokul, oraș cu 600.000 de locuitori, drept port deschis, luând măsuri de reducere a birocrației și de protejare a investitorilor, în speranța dezvoltării unui avanpost mai apropiat de spiritul Las Vegas-ului decât al Moscovei.

ATENTAT sinucigaș la un tribunal din Pakistan: Zeci de victime

Planul ar putea funcționa chiar prea bine. Prin vânarea banilor străini oriunde pot fi obținuți, Putin riscă o dependență prea mare de China.

Proiectul reaprinde deja temeri vechi despre o invazie în Extremul Orient, o regiune vastă, puțin populată și bogată în resurse, pe care țarii nu au avut-o sub control complet până în a două jumătate a a secolului 19, când China a cedat controlul.

”Vin chinezii. Înțeleg că Rusia slăbește, China se întărește și că pot prelua treptat controlul acestor teritorii în 100-150 de ani”, a spus Nikolai Markovțev, fost parlamentar care conduce filiala locală a partidului liberal Iabloko.

Putin, care promovează legături mai apropiate cu China, parțial pentru a contracara ceea ce consideră hegemonia globală a Statelor Unite, are temeri mai apropiate. El a spus parlamentarilor în decembrie anul trecut că dezvoltarea regiunii unde trăiesc 6,3 milioane de oameni și care ocupă un teritoriu mai mare ca India este o prioritate națională care necesită investiții de oriunde ar fi ele.

Își trimite Iohannis omul de forță să preia Ministerul de Interne?

Vineri, Putin va promova acest punct de vedere la un forum de două zile organizat la Vladivostok, la care vor participa și liderii Japoniei și Coreii de Sud, înainte ca cei trei să meargă în China, la summitul anual al G20.

Promovarea orașului Vladivostok, situat la mai puțin de 100 de kilometri de China și Coreea de Nord și la două ore cu avionul de Tokyo, ca o destinația atractivă pentru investiții dă rezultate, potrivit lui Vasili Markov, director al diviziei din Rusia a firmei de consultanță și audit Deloitte.

”Procesul de aplicare este facil, birocrația este minimă, ceea ce este neobișnuit pentru Rusia. Până acum interesul a fost ridicat, dar mulți investitori vor să vadă cum se dezvoltă zona, înainte de a veni”, a arătat Markov.

Sosirile străinilor în Rusia au scăzut cu 21% în acest an, dar în Vladivostok au crescut cu 22%, pe primul loc fiind chinezii, atrași de deschiderea cazinoului Tigre de Cristal, cel mai mare din Rusia, o investiție de 172 de milioane de dolari a magnatului Lawrence Ho din Macao.

Compania Summit Ascent Holdings a miliardarului Ho, unul dintre cele patru grupuri care construiesc cazinouri în regiune, plănuiește deja o nouă investiție de 500 de milioane de dolari.

Companiile înregistrate la Vladivostok beneficiază de scutiri de la taxe și alte tarife pe o perioadă de cinci ani, pe taxe vamale scăzute și de vize eliberate la graniță. Acestea și alte stimulente au contribuit la creșterea investițiilor cu 10%, dar economia din regiune este încă slabă, a arătat vicepremierul Iuri Trutnev, reprezentantul lui Putin în districtul federal.

El a spus că dacă ritmul investițiilor va continua în următorii cinci ani, atunci se poate afirma cu certitudine că procesul este ireversibil.

Cu angajamente de investiții de 2,7 miliarde de dolari și dezvoltarea puternică a turismului, zona este un exemplu rar al tentativei lui Putin de a relaxa controlul asupra economiei. Dar ca peste tot în Rusia, succesul va depinde de depășirea unei culturi a lăcomiei și a corupției despre care Transparency International afirmă că este mai gravă decât în Pakistan și Mozambik.

Rusia declarase și Insula Ruski ca zonă specială, după summitul APEC, pentru atragerea investițiilor, dar a închis-o în acest an, pentru că nu a reușit să atragă niciun angajament. Și, o încercare anterioară de a crea un port liber după modelul Vladivostok la centrul petrolier Nahodka, din apropiere, a dat greș în 2006, după dispariția a zeci de miliarde de ruble, a spus Markovțev.

Chinezii nu par să fie îngrijorați de toate acestea. Cu peste 100 de milioane de oameni în Manciuria, companiile chineze au bugetat investiții de peste 2 miliarde de dolari în Extremul Orient, majoritatea pentru o rafinărie petrolieră în regiunea Amur, potrivit Ministerului Dezvoltării din această regiune.

Temerile legate de un aflux al chinezilor au provocat controverse peste tot în Rusia, alimentate în parte de Partidul Liberal Democrat naționalist, unul dintre cele patru partide din Duma de Stat a țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.