Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație AIURITOARE a unuia dintre vicepremieri: Sper să nu se ajungă la Brexit adevărat

guvern

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat vineri, pentru AGERPRES, că nu se aştepta la un asemenea rezultat al referendumului privind ieşirea din UE a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi speră ca Brexitul să nu fie dus până la capăt.

'Nu m-am aşteptat la acest rezultat. Am interpretat acest eveniment regretabil pentru UE, pentru coeziunea ei, ca fiind mai degrabă o formă nouă de negociere pe care Marea Britanie, în stilul caracteristic, o face cu UE. Sigur, am văzut evoluţiile din ultima vreme din Marea Britanie, modalităţile prin care se încerca activarea unui anumit tip de electorat, dar nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ. Respectăm ceea ce a votat poporul britanic, însă pentru UE este un eveniment important şi cred că este şi un eveniment care poate să relanseze cumva dezbaterea despre proiectul european', a afirmat Dâncu.

Citește și: Gigi Becali o să TURBEZE: Fiica sa, goală la mare / FOTO HOT

El a subliniat că vor exista efecte negative dacă se va produce această ieşire a Marii Britanii din UE, însă a precizat că speră ca, până la urmă, 'să nu se ajungă cu adevărat la Brexit'.

'Sigur că vor exista şi efecte negative dacă se va produce acest Brexit; eu încă mai sper că după această consultare populară, în celelalte etape în care se va discuta despre acest proiect în Marea Britanie, se va ajunge la o soluţie raţională şi nu se va ajunge până la urmă cu adevărat la un Brexit, la pierderea unei ţări din proiectul european. Dar dacă se va produce aceasta, trebuie să învăţăm ceva din asta. În primul rând, trebuie să învăţăm să vedem ce cer naţiunile faţă de proiectul european, pentru că naţiunile îşi lasă o parte din drepturile de suveranitate la Bruxelles, trebuie să vedem în ce măsură este folosit acest drept şi de ce este nevoie în plus pentru a face din proiectul european un proiect mai coeziv pentru toate ţările', a spus Vasile Dâncu.

Citește și: Două concurente la Miss s-au luat la bătaie, pe scenă / VIDEO

El a explicat că în Marea Britanie nu există o poziţie unitară cu privire la ieşirea din UE şi că, în acest fel, se poate ajunge la o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

'Nu există o unitate în Marea Britanie în ceea ce priveşte ieşirea din UE. Irlanda de Nord, Scoţia au altă poziţie. Într-un fel sau altul va fi o renegociere a contractului politic şi în Marea Britanie. Neexistând o unitate în interiorul Marii Britanii cu privire la ieşirea din UE, se poate întâmpla să se găsească o formulă de mijloc, în care să se configureze o poziţie specială pentru Marea Britanie. Cum are de altfel şi în acest moment, cu privire la Schengen, la moneda euro. Ei au reuşit deja să aibă un statut de excepţionalitate. Combinate aceste lucruri cu acţiunile interne, cu dinamica politicii interne din Marea Britanie, combinate şi cu negocierile continue care se vor face, cred că s-ar putea să nu existe în totalitate acest Brexit', a menţionat Vasile Dâncu.

Citește și: Pepeni injectați. Cum recunoști un pepene care a fost injectat

Potrivit acestuia, nereuşita asumării identităţii europene în Marea Britanie, dar şi alte eşecuri ale proiectului european, vor potenţa discursul autarhic, naţionalist şi în alte ţări.

'Europa, în acest moment, se află într-un punct de cotitură din perspectiva naţionalismelor. Faptul că nu s-a reuşit un proiect european cu o constituţie europeană, nu s-a reuşit cu adevărat construcţia unei identităţi europene... În paranteză fie spus, în Marea Britanie, în sondaje, asumarea identităţii europene este doar de maximum 15%. Nereuşitele acestui lucru vor potenţa probabil un discurs autarhic, un discurs naţionalist şi în alte ţări. Eu cred că această tendinţă va putea fi depăşită prin inteligenţă şi printr-un nou tip de leadership. La acest tip de vremuri este nevoie de lideri care să explice poate mai bine naţiunilor proiectele politice şi cred că este nevoie de multă responsabilitate politică. Mă bucur să văd că în România nu avem un număr mare de eurosceptici şi nici de extremişti. Am văzut, de asemenea, că preşedintele Iohannis a convocat la Cotroceni o întâlnire cu liderii partidelor politice şi primele semnale pe care le avem e că a fost o întâlnire importantă pentru România, pentru că s-a văzut un consens important politic, la care au aderat şi partidele, chiar dacă suntem într-un an electoral. Eu cred că şi pentru România, acest eveniment poate însemna eventual chiar o repornire a motoarelor politicii', a mai afirmat Dâncu.

Citește și: Ce păţeşti dacă îţi pui un cub de gheata pe ceafa. Efectele sunt imediate!

Pe de altă parte, el vede în acest eveniment şi părţile pozitive pe care le-a putea avea.

'Cred că pentru România e şi o şansă de a participa la această nouă dezbatere despre proiectul european. Cu siguranţă că vor trebui făcute foarte multe lucruri pentru a întări acest proiect. Eu cred că proiectul european este unul major al omenirii în acest moment, dar trebuie mai bine precizat şi cred că trebuie trecut la o nouă etapă după lecţiile acestui Brexit', a completat vicepremierul.

Citește și: Seful diplomatiei britanice : “Putin e fericit”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.