Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație incendiară a unui consultant politic: 'Unirea cu Republica Moldova este IMINENTĂ'

romania moldova

Consultantul politic Cozmin Gușă consideră că proiectul de unire a României cu Republica Moldova este mai aproape astăzi decât a fost imediat după 1990, iar acest lucru poate fi realizat, într-un mod cât se poate de pragmatic, printr-o negociere cu Vlad Plahotniuc, cel care a ajuns să dețină toată puterea la Chișinău.

Cozmin Gușă este de părere că ipocrizia domină prea mult discursul referitor la Republica Moldova și că este momentul unei gândiri pragmatice.

Citește și: 'BOMBĂ' în Guvernul Tudose: Ministrul Sănătății Florian Bodog și-ar fi PLAGIAT două treimi din teza de doctorat (presă)

"Traian Băsescu a fost președinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut niciun lucru concret pentru unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiștilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reașezare a lumilor, această disoluție a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forțe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, când se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA și nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova", a spus analistul geopolitic în emisiunea "Jocuri de Putere".

Cozmin Gușă propune o gândire pragmatică, geopolitică, în privirea proiectului de unire România-Moldova. Dacă acceptăm că Basarabia ar fi confiscată de Plahotniuc, înseamnă că orice proiecte geopolitice în acest moment se pot negocia ușor cu acesta, arată Gușă.

Cozmin Gușă a explicat la Realitatea TV cum a ajuns Moldova să fie confiscată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

"Cum s-a întâmplat acest lucru: cu acordul marilor puteri, inclusiv al României, și din cauza slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care s-au lăsat dominați, momiți, păcăliți. Așa e jocul politic, unul e mai tare, altul e mai slab. Dodon, în această poză de grup, intră într-un nivel intermediar, Filat fiind slab și un om care a avut toată puterea, dar a reușit totuși o performanță românească, izolarea în opoziție în 2010 a partidului lui Voronin, care a rămas minoritar și nu a putut să guverneze. Dacă tot a luat acest stat în brațe și îl ține, înseamnă că, dacă se dorește unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se dorește altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic. SIE știe în ce fel Plahotniuc poate fi adus către discuții care să aducă și anumite avantaje pentru statul român. Să ne aducem aminte că președintele Ion Iliescu l-a binecuvântat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu pentru a prelua o rețea extrem de profitabilă din Republica Moldova. Să nu ne prefacem că nu știm că asta s-a făcut cu acordul președintelui Iliescu și al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI știe, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc și știe, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chișinău și știe cât poate Plahotniuc. Să nu prefacem că nu știm. A fost lăsat, încurajat, o fi fost agentul nostru, o fi fost agentul lor.. dar această capturare a Moldovei a fost făcută pe fondul slăbiciunii politicenilor din Republica Moldova, care nu au fost încurajați suficient. Pilat a fost încurajat din România, dar se gândea numai la jocul personal de putere, cum să devină mai bogat decât Plahotnic, care fiind bogat deja s-a gândit la putere și l-a adus pe Igor Dodon la putere, într-un joc de păpuși. Toată lumea știe că Dodon este păpușa lui Plahotniuc, nimeni nu se mai îndoiește de asta, toți spun da, domnule, e dibaci, dacă a ajuns să dețină și Guvernul și Președinția", a explicat consultantul politic.

Un element important în ascensiunea lui Plahotniuc a fost primirea acestuia la Washington, eveniment care a fost intermediat de fostul ambasador american Mark Gitenstein, arată Cozmin Gușă.

Citește și: Klaus Iohannis îl liniștește pe Vladimir Putin: NATO nu este o amenințare pentru Rusia

"Prezența lui Plahotniuc la Washington s-a făcut prin Mark Gitenstein, un om cu rădăcini și interese în Republica Moldova despre care cred că instituțiile statului din România cunosc detalii. El i-a înlesnit vizita lui Plahotniuc în SUA. Nu e chiar o crimă a lui Gitenstein, dar i-a rezolvat foarte multe probleme de respectabilitate, iar dacă intrăm în zona de intellicence, prezența și întâlnirea cu Victoria Nuland, cu care nu s-au întâlnit prea mulți români, l-a plasat pe Plahotniuc într-o poziție de maximă autoritate și negociere în raport cu două servicii secrete: unul cu sediul la Moscova și unul la București. Cine i-a făcut acest favor a știut ce avantaje i-au adus din acel moment la Moscova și la București, pentru că suntem într-o lume a spionilor și a serviciilor secrete", a arătat geostrategul român.

Cozmin Gușă crede că situația Republicii Moldova nu este atât de sumbră pe cât pare și că este posibil un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră.

"N-aș spune că situația Republicii Moldova este atât de sumbră. Da, e într-o stare de stat eșuat, dar dacă s-a identificat un om cu care se poate negocia un proiect de uniune... Dacă se dorește asta, eu cred că se dorește, important este să-l afirme și România, să nu se mai facă un joc individual, la nivel de șef de serviciu secret sau președinte. Asta se poate face dacă ne dorim un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră. Altfel, sigur, noi îi iubim pe moldoveni, ei ne iubesc pe noi...stăm într-o horă ciudată", a conchis Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.