Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarații REVOLTĂTOARE ale lui Igor Dodon la adresa României, în fața lui Vladimir Putin

igor dodon vladimir putin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei "istorice", cea de după Pacea de la Bucureşti din 1812, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferinţă de presă susţinută marţi după întrevederea cu liderul de la Kremlin, informează TASS şi presa de la Chişinău.

Dodon le-a spus jurnaliştilor ruşi că "jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc."

Citește și: John Kerry a vizitat locul în care a UCIS un om: A primit și o MEDALIE / FOTO

Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul agenţiei de presă TASS, Dodon şi-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. 'Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită', a spus el.

Citește și: Apar noi detalii despre JEFUIREA lui Kim Kardashian: Viața bate filmul

Dodon a declarat la Moscova că nu are intenţia de a pune "un gard de fier" pe râul Prut şi a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice şi nu ar trebui să li se pună capăt.

De altfel, preşedintele Republicii Moldova a anunţat în timpul acestei prime vizite oficiale în străinătate pe care o desfăşoară la Moscova că a treia vizită oficială o va efectua în România sau Ucraina.

Citește și: Semne de intrebare legate de vizita lui Liviu Dragnea in SUA la inaugurarea lui Trump: cum a primit viza si daca participarea e gratuita sau contra-cost

'Ştiţi, nu poţi să-ţi alegi vecinii. Republica Moldova şi România au multe proiecte bune şi intenţionez să fiu prieten cu România', a spus Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, Chişinăul şi Bucureştiul au 'o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România'. 'Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta', a spus Dodon.

Citește și: SCENE HALUCINANTE Un nou SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară MĂRITATĂ a fost PRINSĂ ÎN PAT cu eleva sa de către tatăl fetei / FOTO

'În România sunt interzise organizaţiile care au încercat să facă propagandă cu privire la faptul că o parte din teritoriul românesc înseamnă Ungaria, altă parte - Moldova. Şi atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La începutul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisă preşedintelui României (Klaus Iohannis), rugându-l să explice poziţia pe marginea acestei probleme şi nu am primit un răspuns', a declarat Igor Dodon, potrivit TASS.

'De aceea, ei (România) nu vor să semneze acordul privind frontierele. Ei spun adesea că au recunoscut primii independenţa Republicii Moldova. De ce atunci nu semnaţi acordul privind graniţele? Vom insista asupra acestei probleme', a subliniat, la Moscova, preşedintele Republicii Moldova.

Citește și: JAF SPECTACULOS: A FURAT 5,5 milioane de euro chiar de sub ochii bijutierului

'Sper că a treia mea vizită oficială (prima a fost la Moscova, a doua va fi la Bruxelles) va fi fie la Bucureşti, fie la Kiev. Sunt gata să merg să discut toate problemele complicate', a declarat Dodon.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Dodon a lăudat vinurile moldoveneşti, dar şi cele româneşti şi ucrainene. 'Consider că vinul de casă este unul dintre cele mai bune, chiar mai bun decât cel de fabrică. În ceea ce priveşte alte ţări, pentru a nu supăra pe nimeni, voi spune că vinurile româneşti sunt bune. Există şi vinuri ucrainene destul de bune, însă, în general ne plac desigur cele moldoveneşti', a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.