Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaratie controversata a unui lider PNL: Votul pe lista, un REGRES pentru electorat

stampila vot

Copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, membru al comisiei care elaborează Codul electoral, a facut o declaratie ce poate ridica controverse privind votul pe liste, sustinut acum de majoritatea partidelor politice. El a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare reprezintă un progres din punctul de vedere al partidelor, DAR un regres pentru electorat.

"Partidul din care fac parte este cel care a iniţiat şi a determinat, în ultimă instanţă, votul uninominal. Din păcate, o spun nu numai eu, o spunem cu toţii, nu a fost ceea ce am crezut noi. N-a fost o selecţie mai riguroasă a candidaţilor decât atunci când a fost pe liste, nu a fost prezentă o calitate superioară a candidatului faţă de perioada de înainte. Toate partidele, la nivelul comisiei, s-au pronunţat dezamăgite de acest lucru şi au susţinut revenirea la listă. (...) Prin prisma participării electoratului, este un regres. Prin prisma interesului partidului, e un progres", a spus Oltean.

Deputatul PNL a adăugat că un alt motiv pentru care s-a optat pentru alegerile pe liste este acela că unii dintre parlamentarii aleşi uninominal au negat rolul partidelor care i-au sustinut in alegeri si si-au asumat in totalitate succesul, ignorand partidul.

"Mare parte dintre candidaţii care au obţinut mandatul şi-au asumat aproape în totalitate meritul, spunând că el, dacă a luat 80% în colegiul respectiv, acel 80% este al lui şi că partidul n-a avut niciun fel de contribuţie în privinţa aceasta, ceea ce ştim cu toţii că este fals", a declarat Oltean, potrivit Agerpres.

Ioan Oltean ar fi vrut, totuşi, ca alegerea preşedintelui consiliului judeţean să se facă uninominal, iar primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, însă aceste propuneri nu au întrunit majoritatea membrilor comisiei.

Un alt lucru cu care copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud nu este de acord este ca partidele să poată fi înfiinţate cu doar trei membri, considerând că este "un standard prea jos", in ciuda faptului ca inclusiv presedintele Klaus Iohannis a fost pentru aceasta initiativa in campania electorala.

În schimb, Oltean susţine ideea ca bugetul statului să suporte costurile legate de campaniile electorale, considerând că astfel "se termină odată cu bâlciul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.