Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaraţii surprinzătoare ale candidatului care deschide lista PRM la europarlamentare

radu_golban

În pofida propriului statut, liderii PRM s-au remarcat de-a lungul timpului prin atitudini xenofobe şi antisemite. Spre exemplu, Gheorghe Funar nu s-a abţinut niciodată de la discursuri halucinante, în care susţinea că evreii l-au omorât pe Eminescu sau că evreii vor să extermine poporul român şi să înfiinţeze pe teritoriul României statul „Jidania”.

Lista PRM (aripa Funar) la europarlamentare este deschisă de Radu Golban. Politologul, devenit cunoscut după ce a descoperit datoria istorică a Germaniei către România, a încercat să candideze ca independent, însă nu a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături necesare. Golban se declară anti-naţionalist şi condamnă ferm xenofobia, chiar dacă a ajuns să candideze din partea PRM.

Eu nu sprijin şi nu susţin afirmaţii xenofobe (precum cele făcute de Funar - nota redactorului), indiferent împotriva cărei etnii ar fi formulate. Vreau să vă spun că în prezent lucrez la o carte, sper să apuc să o public până la europarlamnetare, dacă voi putea participa: «Elveţia - model pentru România». Asta înseamnă statul multietnic. Eu sper ca PRM-ul să fi fost conştient că şi-a ales un candidat pe primul loc care nu favorizează cu naţionalismul român şi care nu are nicio legătură cu vreo poziţie antimaghiară. Modelul elveţian înseamnă că România ar renunţa la etnii în favoarea unui stat multietnic. O renunţare totală la un stat naţionalist, la un stat xenofob. Deci nu am absolut nicio legătură cu afirmaţii xenofobe, nu le sprijin”, a declarat Radu Golban, pentru stiripesurse.ro.

„Nu sunt nici evreu, nu sunt nici antisemit”

Surse din apropierea lui Radu Golban susţin că bunicul acestuia ar fi fost un evreu pe nume Goldberg. Politologul născut în Timişoara dezminte aceste zvonuri şi se arată revoltat că, după 26 de ani petrecuţi în Occident, a ajuns să se justifice pentru nişte chestiuni de acest fel. Paradoxal, deşi este cap de listă la PRM, Radu Golban nu vrea să fie asociat cu naţionalismul.

Vă spun sincer, în perioada cât am dorit să strâng semnături ca independent, m-am trezit cu tot felul de întrebări. Am fost întrebat: «E adevărat că nu sunteţi botezat?» Până şi lucrul ăsta m-au întrebat. Eu sunt plecat de 26 de ani din România. După mamă sunt sârb. Bunica din partea mamei a fost născută Georgevici. Bunicii din partea tatălui sunt din zona Huedinului. Discutam cu soţia şi îi spuneam că bunicii mei s-ar întoarce în mormânt să ştie că li se spune că n-ar fi români. Am ajuns ca după 26 de ani în Occident să mă justific că am fost botezat. Unii români cred că dacă eşti compatriot cu ei trebuie să fii în poziţia ghiocelului, deci trebuie să fii evreu dacă deschizi gura. Eu asta deduc. «Dom'le, e spălat, e cu şcoală, prea atacă Germania şi Uniunea Europeană, e exclus să fie român.» Chiar aşa ne ţinem de proşti? Sunt român. Care-i problema? Am şi prieteni evrei şi israelieni. Nu sunt nici evreu, nu sunt nici antisemit. Dar nu sunt naţionalist. Sunt eurosceptic, am reţineri vizavi de Germania şi cred într-o Românie multietnică, după model elveţian. Nu vreau să fiu asociat cu naţionalismul aiurea şi depăşit”, spune Radu Golban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.