Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deduceri de cheltuieli, consultanți fiscali și declarații de venit: Noutăţile noului impozit

guv.ro
guvernul grindeanu

Noul sistem de impozitare la care lucreaza Guvernul are avantaje și dezavantaje - spun experții în fiscalitate. Cert e că românii vor avea consultanți fiscali și vor completa declarații de venit. Iar deducerea cheltuielilor pe care le fac în gospodărie ar trebui să devină o obișnuință, oricât de greu de imaginat e acest scenariu acum.

Pentru români, deocamdată e neclar cum va funcționa noul sistem de impozitare la care lucrează Guvernul. De la 1 ianuarie, cei care câștigă sub 2000 de lei nu vor fi impozitați. Românii mai bine plătiți vor avea un impozit de 10%. Salariile vor fi impozitate lunar, ca până acum. Dar la sfârşitul anului fiscal, contribuabilii vor fi nevoiţi să dea o declaraţie în legătură cu toate veniturile realizate.

Această nouă filosofie de impozitare are atât avantajul deducerilor cât şi al unui impozit mai mic. Dar sunt și dezavantaje, atrag atenția experții în fiscalitate, conform TVR. Pe lista deducerilor ar urma să fie incluse cheltuielile pentru pensii private, asigurări și abonamente de sănătate, studii școlare ale copiilor, dar și cheltuielile de îmbunătăţire a confortului termic al locuinţelor, donaţiile către cultele regioase sau ONG-uri și chiar costul vacanțelor petrecute în ţară. Familiile cu copii vor beneficia de deduceri suplimentare. În funcție de veniturile părinților, sumele pot ajunge la 1600 de lei pentru fiecare copil.

Avantaje suplimentare ar putea avea cei care locuiesc împreună, fie că sunt sau nu rude, şi se constituie în gospodării fiscale. În relația cu Fiscul vor fi ajutați de consultanți fiscali. Ar fi nevoie de 35.000 de astfel de experți. De șapte ori mai mulți decât acum. Fiecare va avea în jur de 200 de gospodării în gestiune. Și Fiscul va trebui să se adapteze. Conslutanții fiscali vor fi plătiți de Ministerul de Finanțe cu până la 10.000 de lei lunar. Ceea ce înseamnă peste 4 miliarde de lei anual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.