Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Degringoladă și disensiuni pentru locul doi în PNL. Negocieri secrete și vrajbă în miez de noapte

Inquam Photos / Octav Ganea
dan motreanu inquam

Criza de lidership din interiorul PNL se prelungește pe mai multe niveluri. În timp ce niciuna din taberele existente nu reușește să descopere în partid locomotiva electorală care să relanseze partidul la Congresul din iunie,  la nivelul actualei  conduceri interimare,  spre satisfacția foștilor  democrat-liberali,  vechii liberali  nu  ajung  la un consens, de săptămâni bune, cu privire la succesorul cel mai nimerit  pentru postul de  secretar general, vacantat de Marian Petrache. Cel  care întrunea  o anumită  unanimitate, Dan Motreanu, i-a lăsat pe toți în off-said, iar  discuțiile de aseară, care s-au prelungit  până la miezul nopții, nu s-au soldat cu niciun rezultat, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, falia existentă în acest partid.

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ A DNA ÎN DOSARUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ Nr.13

Peste  40 de  vechi liberali,  lideri de filiale, primari și membri în actualul BPN al partidului s-au  adunat ieri seară, la 18.30, în  vechiul sediu din Aviatorilor, pentru a  găsi numele  cel mai potrivit,  capabil să-i unească  pe toți  în perspectiva  Congresului din  vară.

Inițial  totul părea aranjat. În întălnirea  din weekendul trecut,  27 de lideri de filiale,  mai toți  din zona  vechiului PNL,  semnaseră  un angajament de susținere pentru  ca  prim-vicele  Dan Motreanu  să devină noul secretar general și mai  târziu, candidatul lor la șefia partidului, susțin surse  din partid.

Plecat  din postura de favorit,  pentru Motreanu a contat mai mult problemele pe care le  are în justiție, acolo unde  este trimis în judecată pentru spălare de bani, decât  garanțiile   oferite în scris,  acum o săptămână, de către  liderii a 27 de filiale, care-i  lăsau astfel mână liberă să reorganizeze partidul așa cum  ar fi crezut de cuviință până la  Congres.

Citește și: Tăriceanu, AVERTIZAT din interior: Liviu Dragnea 'i-o va trage'

În schimb,  după  discuții separate  purtate cu fiecare lider de filială în parte, Motreanu a  ales  o altă tactică: retragerea  din  cursă pentru secretarul general, în paralel cu  găsirea unui  înlocuitor  care să întrunească unanimitatea taberei vechilor liberali. De ce  doar acceptul acestora și nu și al  foștilor pedeliști?  Pentru că noul secretar general trebuie ales din rândul vechilor liberali, în condițiile în care postul de președinte interimar este ocupat de Raluca Turcan, care provine din tabăra fostului PDL.

Rând  pe rând,  Motreanu   i-a  curtat și a  avut  discuții cu Cristian Buican, Mugur  Cozmanciu  și alții pentru  a le testa intențiile și  a vedea dacă se arată interesați să preia  povara secretariatului general de pe umerii săi, practic,  funcția numărul doi în PNL, susțin sursele citate.

Secretarul general este cel care de importanță vitală, mai ale sîn an  electoral sau în condițiile referendumului ce se apropie.  El coordonează partidul, pune în aplicare hotărârile forului de conducere și administrează resursele logistice și umane ale partidului.  De asemenea, cu un Congres care bate la ușă, este responsabil de  pregătirea și organizarea lui, dar și de buna desfășurare a alegerilor interne din filiale.

Rând  pe rând, cei ofertați,  fie  au declinat această responsabilitate delicată, fie Motreanu a  constatat lipsa de  consens și de sprijin  pentru soluțiile identificate, în condițiile în care,  conștienți de  ezitările sale,  liberalii ardeleni, în frunte  cu primarul de Oradea,  Ilie Bolojan,  l-au împins deja în față să candideze pe senatorul prahovean Iulian Dumitrescu.

În final, Motreanu s-a oprit asupra lui Cristian Bușoi, liderul PNL București, care a preferat să nu mai demisioneze după noul eșec  electoral înregistrat la nivelul Capitalei.

Citește și: Victor Ponta, ieșire spectaculoasă: Îmi asum cu stoicism înjurăturile

"Nu a  fost   vina lui atunci. În toate  filialele din Capitală, există cel puțin două tabere adverse care au preferat să se lupte  între  ele  în loc să tragă în campanie pentru binele  comun. În plus, spre  deosebire de Iulian Dumitrescu care se gândește numai la bani și contracte,  Bușoi nu va  transforma  partidul într-un SRL", ne-au explicat sursele citate, motivul pentru care o bună parte din vechii liberali, în special  cei din Moldova și Muntenia au ales să-l sprijine pe liderul de București pentru acest post.

Convenită  încă de miercuri, în cadrul unei  discuții ad-hoc ce a avut loc în sediul din Modrogan, mutarea nu a  întrunit  însă consensul dorit de Motreanu și Petrache. Iulian Dumitrescu și susținătorii săi ardeleni nu au cedat.  Și nici în  cadrul întrunirii de aseară a tuturor  vechilor liberali cu influență în partid,  susțin sursele citate. După ore  bune de discuții sterile, în care fiecare tabără nu a  făcut altceva  decât să o invite pe cealaltă să facă pasul înapoi, s-a  convenit  ca problema desemnării noului secretar  general să fie amânată și tranșată printr-un BPN  al vechiului PNL, ce  va  fi convocat  vineri între  Biroul Politic mare al noului PNL și Consiliul Național Extraordinar ce va  fi mutat din această cauză de miercuri pentru ziua de sâmbătă,  4 martie.

Până atunci fiecare  tabără speră să mai atragă aderenți la cauza lor, prin discuții separate cu liderii de filiale, parlamentarii și primarii partidului. Totul, sub  ochii   amuzați ai celor din  fostul PDL, care  văd  cum  bățul strecurat  prin gard de Ilie Bolojan, mai apropiat  propriilor lor interese decât de cele ale  vechilor liberali, dau roade  și seamană și mai multă discordie între adversarii lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.