Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demersul care-l poate înfuria pe Trump: China 'reîncălzește' relațiile cu Phenianul! Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping 'tovarășului' Kim Jong-Un

www.nasul.tv
Kim Jong Un

Preşedintele chinez Xi Jinping a adresat, într-un demers foarte rar, un mesaj liderului nord-coreean Kim Jong-Un, informează joi agenţia nord-coreeană KCNA, preluată de AFP.

Acest mesaj constituie probabil un semnal de încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări vecine, comentează France Presse. Relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului, în condiţiile în care Beijingul este de multă vreme un aliat şi un binefăcător economic al Coreei de Nord.

Citește și: Declarație halucinantă a atacatorului care a făcut prăpăd la New York: 'Sunt mulțumit de ce am făcut'! Ce urmează pentru acesta

Mesajul lui Xi, datat miercuri, răspunde unui mesaj de felicitare care i-a fost trimis de Kim Jong-Un la sfârşitul lui octombrie, după ce Xi Jinping a fost reales în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC).

'Doresc ca în această nouă situaţie, partea chineză să facă eforturi faţă de partea nord-coreeană, pentru a promova relaţiile dintre cele două părţi şi cele două ţări la un nivel de echilibru şi stabilitate durabile', a notat preşedintele chinez, adresându-se lui Kim cu apelativul 'tovarăş preşedinte', potrivit Agerpres.

În mesajul său, liderul nord-coreean a adresat 'sincere felicitări' preşedintelui chinez, exprimându-şi speranţa că relaţiile se vor dezvolta 'în interesul popoarelor celor două ţări'.

Ultima dată, KCNA a informat în legătură cu un mesaj al lui Xi din iulie 2016.

Potrivit analiştilor, astfel de schimburi de mesaje între liderii actuali ai celor două ţări au devenit foarte rare. În trecut, Beijingul şi Phenianul obişnuiau să-şi trimită felicitări cu prilejul unor aniversări importante.

Citește și: Coreea de Nord, atac incendiar la adresa lui Trump, după ce președintele SUA a amenințat că va dezlănțui 'focul și mânia': 'Deranjat mental iremediabil'

În opinia profesorului Yang Moo-Jin de la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul, acest cel mai recent schimb de mesaje arată că există şi de o parte şi de alta dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile.

'Faptul că ei fac un schimb rapid de mesaje şi anunţă acest lucru are o semnificaţie simbolică', explică analistul pentru AFP. 'Dacă mesajele ar fi fost mai personale, ne-am fi putut aştepta la o dezgheţare mai rapidă (a relaţiilor). Însă deocamdată aceasta arată că cele două părţi sunt de acord asupra necesităţii de a-şi îmbunătăţi relaţiile', conchide el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.