Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demisie la nivel înalt: Ching-Kuo Wu a plecat de la conducerea AIBA

www.news.ro
mănuși box

Taiwanezul Ching-Kuo Wu, suspendat provizoriu de către Comisia de Disciplină a forului, a demisionat, luni, de la conducerea Federaţiei Internaţionale de Box (Aiba). Italianul Franco Falcinelli va asigura conducerea interimară a AIBA până la alegerea unui nou preşedinte, la 27 ianuarie 2018, la Dubai, informează AFP. Aflat în funcţie din 2006, Wu a fost suspendat, la 10 octombrie, pentru "nereguli financiare şi proastă administrare". Pentru a-şi justifica decizia, comisia AIBA a explicat că WU a încercat să-i "revoce şi să-i suspende pe membrii Comitetului Executiv pentru a bloca drepturile acestuia".

Mai mult, Wu a "acumulat datorii de 15 milioane de franci elveţieni în numele AIBA fără aprobarea firmei de audit KMPG pentru exerciţiul 2016, ducând federaţia aproape de faliment". Wu a răspuns că situaţia financiară a AIBA este una bună şi forul are rezerve de 15 milioane de franci elveţieni: "Această decizie este contrară statutului AIBA, care nu prevede o suspendare provizorie. Eu am fost ales de Congres, deci această comisie nu mă poate suspenda", a spus Wu atunci.

În luna iulie, 13 membri ai Comitetului Executiv i-au cerut demisia preşedintelui forului, taiwanezul Wu Ching-Kuo, acuzat de neregului financiare. Doi investitori importanţi au cerut rambursarea împrumuturilor acordate AIBA, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de dolari. Însă forul internaţional se afla în imposibilitatea de a returna aceşti bani, în conturile sale aflându-se, după aprecierile unor oficiali, puţin mai mult de şapte milioane de dolari.

În ultimii ani, AIBA s-a confruntat cu multe acuzaţii de corupţie. La Rio, pugilistul irlandez Michael Conlan a făcut gesturi obscene, după ce a pierdut meciul cu rusul Vladimir Nikitin, din sferturile de finală ale categoriei 56 de kilograme. La competiţia de box de la Jocurile Olimpice din 2016 s-au semnalat numeroase decizii controversate. La categoria grea, publicul l-a huiduit pe rusul Evgheni Tişcenko după ce acesta a fost declarat învingător în faţa kazahului Vassili Levit şi a câştigat medalia de aur.

În august 2016, un oficial important din box, citat de The Guardian sub protecţia anonimatului, a declarat că în boxul amator corupţia este profundă şi ar fi eliminată doar prin înlăturarea preşedintelui AIBA, Ching-Kuo Wu, a întregului său staf şi a tuturor oficialilor de la JO. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, fost vicepreşedinte al AIBA, s-a aflat mult timp în conflict cu administraţia AIBA condusă de Wu. Conflictul a început la JO din 2008, când Rudel Obreja, în calitate de delegat tehnic al turneului de box, i-a acuzat pe unii dintre oficialii AIBA de implicare în manipularea arbitrilor. La Beijing, Obreja a organizat o conferinţă de presă neautorizata de catre AIBA, iar directorul tehnic Ho Kim i-a inchis românului microfonul şi lumina în sala în care avea loc conferinţa. După acel incident, Obreja a fost supendat, iar AIBA i-a cerut demisia de la conducerea FR Box, ameninţând cu excluderea forul de la Bucureşti, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.