Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democraţii americani îl caută pe viitorul Obama. Cine este 'în cărţi'

obama

Democraţii americani, încercând să-şi revină după înfrângerea lor în alegerile prezidenţiale şi copleşiţi de manifestaţiile anti-Trump spontane, îşi aleg noul şef al partidului sâmbătă pentru a relua iniţiativa împotriva preşedintelui şi a republicanilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Miza este importantă pentru democraţi, care se pregătesc pentru alegerile de la jumătatea mandatului în 2018 şi pentru cele prezidenţiale din 2020. 

În prezent există doi favoriţi pentru a prezida partidul democrat (DNC): Tom Perez, american dintr-o familie originară din Republica Dominicană, fost ministru al muncii în administraţia lui Barack Obama, susţinut de greii partidului, şi Keith Ellison, un ales de culoare convertit la islam, provenit din curentul progresist, care s-a declarat favorabil lansării unei proceduri de destituire ('impeachment') împotriva lui Donald Trump.

Vezi şi: Europarlamentar PSD: 'Am votat împotriva lui Liviu Dragnea'/ FOTO

Vezi şi: INTERVIUL aşteptat: Teodor Meleşcanu, avertisment pentru ambasadorul Rusiei


Un alt candidat, preşedintele Partidului Democrat din Carolina de Sud, Jaime Harrison, a abandonat cursa şi i s-a raliat lui Tom Perez. 

Democraţii îşi vor alege preşedintele în cursul unei reuniuni la Atlanta, în Georgia, sâmbătă. 

În cadrul unei dezbateri cu alţi candidaţi ai partidului miercuri seara, Perez şi Ellison au exprimat puncte de vedere similare. 

Ei au recunoscut necesitatea unor propuneri economice solide pentru americanii din clasa mijlocie şi din clasa muncitoare, dintre care mulţi s-au considerat abandonaţi anul trecut de către democraţi. 

Perez, 55 de ani, estimează că democraţii trebuie 'să revină la esenţial' şi să apeleze prin telefon la domiciliu pe alegătorii potenţiali în cele 50 de state, să se organizeze pentru a fi prezenţi pe lângă salariaţii americani şi să le spună că Partidul Democrat reprezintă valorile şi interesele lor- 

"Când vom prelua iniţiativa cu mesajul nostru, care este un mesaj de oportunităţi economice, este ca şi cum am câştiga", a spus el în timpul acestei dezbateri organizate de CNN. Perez a mai propus reformarea sistemului alegerilor primare în cadrul Partidului Democrat, care a generat o "criză de încredere" din cauza lipsei sale de transparenţă. 

În sistemul actual, mai multe sute de "superdelegaţi" - simpli membri, personalităţi ale partidului sau aleşi - pot vota pentru democratul ales de ei la primare oricare ar fi votul alegătorilor din statul lor. 

Ellison, 53 de ani, este rebelul în cursă, care l-a susţinut în alegerile pe liderul aripii stângi a partidului, Bernie Sanders. El a promis, ca şi Perez, să refacă reputaţia partidului, apărând un comerţ corect, locuri de muncă, investiţii în infrastructuri şi pensii. 

"Aceasta este ceea ce facem", a asigurat Ellison, care a primit sprijinul lui Bernie Sanders. Trump "a furat mesajul democraţilor" afirmând constant alegătorilor din clasa medie şi din clasa muncitoare în timpul campaniei că el este candidatul care le ascultă îngrijorările. 

Trump urmăreşte îndeaproape alegerea internă din Partidul Democrat. El a transmis prin Twitter în această săptămână că o candidatură a lui Ellison este notabilă pentru că "este a celui care a prezis mai devreme că voi câştiga". 

În afară de Perez şi Ellison, pentru şefia partidului mai candidează Pete Buttigieg, tânărul primar carismatic de 35 de ani al localităţii South Bend, din statul Indiana. 

El a primit sprijinul fostului candidat la alegerile prezidenţiale Martin O'Malley, al fostului preşedinte al DNC, Steve Grossman, şi al fostului guvernator de Vermont, Howard Dean, el însuşi preşedinte al DNC şi candidat în alegerile prezidenţiale. 

"Lupul este în stână şi devorează în prezent mieii. Noi trebuie să ne poziţionăm în faţa adevăratei opoziţii care sunt republicanii", a afirmat Buttigieg în cursul dezbaterii. 

Democraţii trebuie să răspundă minciunilor proferate de la Casa Albă prin "fapte şi indignare", a adăugat el, dar în acelaşi timp "noi trebuie să ne întoarcem să vorbim oamenilor despre viaţa lor de toate zilele". 

Cei trei candidaţi au promis să rămână neutri în faţa eventualilor candidaţi mai de stânga în cursul alegerilor de la jumătatea mandatului în 2018. 

Ei au descris astfel un partid care caută să-şi regăsească energia de la bază. Potrivit lui Steve Grossman, Donald Trump s-a arătat mult mai capabil de empatie cu americanii decât adversara sa democrată Hillary Clinton. 

"Ceea ce el a făcut, ea nu a făcut şi aceasta a făcut diferenţa", a admis el la postul de radio CBS la începutul lunii, invitându-l pe viitorul şef al partidului să facă la fel cu alegătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.