Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demontarea unei iluzii. Care e adevarul in Cazul Iohannis vs. ANI

Foarta interesanta dezbaterea publica din ultimele saptamani cu privire la contestatia depusa de Agentia Nationala de Integritare (ANI) la decizia Curtii de Apel Alba-Iulia care a desfiintat un raport ANI prin care Klaus Iohannis era declarat incompatibil pentru prezenta in CA-ul societatii de apa-canal.

S-a spus si s-a acreditat ideea ca daca pierde procesul Iohannis e automat scos din cursa pentru Cotroceni. Oare chiar asa sa fie? SAU... va pierde procesul va pierde automat si functia de presedinte! Oare?

OBLIGATORIU de citit precizarile ICCJ trimise stiripesurse.ro cu privire la Cazul Iohannis vs. ANI

Daca ar pierde procesul Klaus Iohannis nu ar mai avea voie sa ocupe o functie publica timp de 3 ani.

Toata lumea se intreaba ce se va intampla in cazul in care Klaus Iohannis ajuns presedinte va pierde procesul cu ANI.

Avem asa - primul termen al procesului va fi pe 18 noiembrie si sa mergem pe varianta ca prezidentiabilul ACL va si castiga cursa prezidentiala.

Putem spune aproape 100% ca se va amana primul termen. Tinand cont de termenele care se dau la ICCJ un termen va fi dat pentru februarie-aprilie 2015.

In acel moment presedintele Klaus Iohannis se va fi instalat la butoane si ar fi executat destule miscari care sa il faca adevaratul stapan al scenei politice.

Mergem pe varianta in care preedintele Romaniei in functie pierde procesul cu ANI. Ce se va intampla atunci?

-Teoretic trebuie sa isi dea demisia din functie, presedintele Senatului sa preia fraiele tarii si sa fie organizate noi alegeri.

-Practic insa presedintele Romaniei in functie se va adresa Curtii Constitutionale a Romaniei invocand imunitatea totala de care se bucura conform Constitutiei. Aici se va ridica intrebarea - Pana unde merge imunitatea presedintelui? Se limiteaza doar la chestiunile penale sau si civile?

Nu avem un precedent pana acum in instanta, dar stim ca presedintele Traian Basescu a fost sanctionat cu amenda de CNCD, numai ca Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu este o instanta de judecata.

*****

Ceva asemanator s-ar fi intamplat si in cazul incare Klaus Iohannis ar fi fost condamnat in timpul campaniei electorale. CCR nu se putea pronunta pe o decizie definitiva si irevocabila a ICCJ si nu avea decat sa valideze mandatul de presedinte.

Dupa depunerea juramantului si deci in deplinatatea atributiilor sale presedintele Romaniei s-ar fi adresat aceleiasi CCR pentru a intreba daca i se aplica in timpul mandatului interdictiile prevazute in legea ANI.

****

Prin urmare totul pare a fi in acest moment doar propaganda electorala si zgomot pentru nimic devreme ce o sentinta pre sau post alegeri nu ii este opozabila in mod direct si obligatoriu presedintelui Romaniei care va uza 100% de un atac la CCR.

Abia dupa ce CCR se va fi pronuntat incep problemele pentru presedintele Klaus Iohannis.

De o soarta mai trista va avea parte insa Iohannis daca va pierde alegerile. Daca ANI va avea dreptate atunci domnia sa va pierde imediat Primaria Sibiului si deci va fi ejectat cu totul din viata politica si publica.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.