Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Denunţarea anonimă a 'teroriştilor', remunerată consistent de autorităţi în Turcia după puciul eşuat din 2016 (presă)

www.cuvantul-ortodox.ro
Turcia Kurdistan Irak

Denunţarea 'teroriştilor' poate aduce sume consistente în Turcia, unde delaţiunile remunerate au luat amploare după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016, notează luni cotidianul Le Monde, în ediţia online. Trei numere de telefon de urgenţă au fost puse în funcţiune în acest scop, iar denunţurile pot fi făcute şi din străinătate, trecând 'pe la ambasade şi consulate', informează site-ul creat de Ministerul de Interne pentru a încuraja publicul să colaboreze la lupta antiteroristă, conform Agerpres.

Recompensele vor fi plătite în bani lichizi, iar protecţia şi anonimatul surselor sunt garantate, precizează autorităţile. Prima acordată variază între 10.000 de lire turceşti (2.300 de euro) şi 4 milioane de lire turceşti (920.000 de euro), în funcţie de fiabilitatea informaţiilor furnizate şi de gradul de periculozitate a suspectului.

Suspecţii, ale căror fotografii, date şi locuri de naştere pot fi consultate, sunt clasificaţi în cinci categorii. Rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) formează grupul cel mai important, urmat de cel al adepţilor clericului Fethullah Gülen, considerat de Ankara drept 'creierul' puciului eşuat din 2016. Jihadiştii organizaţiei Statul Islamic (SI), cu numeroase celule în adormire în Turcia, după cum susţin serviciile turce, formează al treilea grup. Poliţia turcă a salutat, într-un comunicat publicat pe 15 octombrie pe site-ul său, succesul acestei metode. Graţie 'delaţiunilor făcute de cetăţenii noştri, numeroase atentate au putut fi dejucate', a precizat poliţia, vorbind despre 'neutralizarea a 609 terorişti'.

Delaţiunea remunerată a fost oficializată însă înaintea puciului eşuat, printr-un ordin al Ministerului de Interne de pe 31 august 2015. La acea vreme, Turcia tocmai intra într-o perioadă de tulburări politice. Prezentată oficial ca un mijloc eficient de luptă împotriva terorismului, delaţiunea anonimă a ajuns să joace un rol considerabil în viaţa cotidiană după tentativa de lovitură de stat.

Majoritatea celor 140.000 de funcţionari demişi ulterior au fost înlăturaţi în urma denunţurilor unor colegi. Mai mult, dosarele de inculpare a celor în jur de 50.000 de persoane arestate după instituirea stării de urgenţă, pe 20 iulie 2016, mustesc de mărturii furnizate de informatori anonimi. Temerile legate de acest sistem generalizat de delaţiune au fost amplificate de o nouă aplicaţie mobilă pentru taxiuri. Apărute la Istanbul în iulie, i-Taksi-urile sunt echipate cu microfoane şi cu camera de luat vederi, ceea ce mulţi consideră a fi un atentat la viaţa privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.