Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Der Spiegel: Donald Trump, candidatul preferat al Moscovei

Un graffiti pe un perete din Vilnius, capitala Lituaniei îi arată pe Donald Trump și pe Vladimir Putin într-o îmbrățișare călduroasă, a la Brejnej și Honecker, foștii lideri comuniști sovietic respectiv est-german. Desenul are tâlcul lui, scrie Der Spiegel, potrivit rfi.ro.

De luni de zile, Donald Trump este considerat la Moscova „candidatul Kremlinului”, preferatul președintelui Vladimir Putin, arată o  analiză a săptămânalului german Der Spiegel preluată de publicația electronică europalibera.org.

Trump vorbește admirativ despre Putin, îl vede drept un lider „puternic”, în timp ce la Moscova, Vladimir Putin crede că Donald Trump este „inteligent, chiar briliant și talentat”. Atâtea schimburi de complimente, constată saptămânalul „Der Spiegel”, neliniștesc fostele țări comuniste, în special statele baltice, astăzi membre în NATO și UE.

Ce ar putea aduce o președinție Trump pentru NATO? Candidatul republican crede că Alianța trebuie să-și reducă activitatea. Iar dacă țările europene vor mai multă siguranță, cum cer cele din flancul estic al Alianței, atunci „să plătească”. Donald Trump nu înțelege nici de ce Statele Unite s-ar preocupa atâta de criza din Ucraina. Este „problema țărilor europene”. Tensiunile din relațiile cu Rusia trebuie să dispară, așa că Trump a promis că odată instalat la Casa Albă va căuta și va găsi „subiectele care ne unesc”. Cum ar fi Siria, pentru că Trump declară că sprijină „100%” intervenția rusească.

Afinitatea dintre cei doi nu este greu de explicat, crede Fiodor Lukianov, expert în politică externă de la Moscova, redactorul publicației Russia în Global Affairs. „Lui Putin îi plac oamenii direcți, care nu se țin de regulile corectitudinii politice”.

În plus, cei doi au un adversar comun: Hillary Clinton.

Ea este mai antipatizată în Rusia decât Barack Obama. Ea este cea care, încă din 2012 i-a reproșat președintelui Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică. După anexarea forțată a peninsulei Crimeea în martie 2014, Hillary Clinton a făcut paralele între acțiunea lui Putin și politica lui Hitler.

Dar prin tonul adoptat, Trump se deosebește și de majoritatea elitei republicane. Fostul candidat la președinție, Mit Romney, consideră Rusia drept „cel mai mare rival politic al Statelor Unite”, iar fostul candidat republican la președinție, John McCain, acuza recent administrația de la Kremlin că „folosește criza refugiaților ca o armă” împotriva Occidentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.