Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire neaşteptată făcută de britanici despre stresul posttraumatic

soldat

Cercetătorii britanici susţin că stresul posttraumatic nu este o afecţiune modernă. Ei au descoperit că acesta se întâlnea chiar şi în anii 1300 înainte de Hristos, în Mesopotamia, mult mai devreme decât se estima iniţial.

Mărturii ale sordaţilor care susţineau că erau vizitaţi de "fantomele celor pe care i-au întâlnit în luptă" se potrivesc perfect cu diagnosticul modern de stres posttraumatic şi sunt similare cu cele întâlnite astăzi în rândul soldaţilor care sunt implicaţi în lupte corp la corp, scrie BBC.

"Simptomele posttraumatice au existat de când există civilizaţie şi război. Nu este ceva apărut în secolul 21", explică profesorul Jamie Hacker Hughes, fost consultant pentru Ministerul Apărării.

El spune, totodată, că prima descriere a stresului post-traumatic a fost de multe ori considerată cea făcută de istoricul grec Herodot referitoare la războinicul Epizelus şi starea acestuia din timpul unei lupte care a avut loc în anul 490 înainte de Hristos. "Şi-a pierdut brusc vederea, dar nimic nu l-a atins", scria Herodot.

Hughes explică, de asemenea, că referinţe cu privire la stresul posttraumatic pot fi observate şi în timpul asirienilor din Mesopotamia, între 1300 şi 609 înainte de Hristos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.