Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirea unui sanctuar dedicat zeului Mithra în Franţa

corsica

Arheologii francezi au descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithra pe situl coloniei romane Mariana, din Lucciana, pe insula franceză Corsica, a anunţat vineri Institutul naţional de cercetări arheologice preventive (Inrap), citat de AFP. Mariana, o colonie romană fondată în anul 100 î.e.n, a cunoscut apogeul în secolele III-IV e.n., iar portul său a contribuit la comerţul din Marea Mediterană. Săpăturile arheologice au scos la iveală o suburbie a Marianei antice.

Este pentru prima dată când în Corsica este identificat un sanctuar dedicat zeului Mithra. În lipsa unei documentaţii scrise explicite, informaţiile despre mithraism se bazează în principal pe studierea sanctuarelor şi a reprezentărilor pictate sau sculptate din acestea. De origine indo-iraniană, mithraismul a fost probabil introdus în imperiu de soldaţii romani şi de negustorii orientali. Această religie iniţiatică, rezervată bărbaţilor, s-a răspândit în primul secol după Hristos, prima dată în rândul elitelor, apoi în toate straturile societăţii.

Sanctuarul din Mariana este alcătuit din mai multe spaţii caracteristice, printre care o sală de cult şi anticamera sa. Sala de adunare dreptunghiulară este format dintr-un coridor central flancat de două banchete lungi. La capătul coridorului se afla un basorelief de marmură, reprezentându-l pe Mithra purtând pe cap boneta frigiană şi sacrificând un taur. Trei fragmente ale acestui basorelief au fost descoperite de către arheologi. O sută de altare dedicate lui Mithra au fost identificate în Imperiul Roman. Mithraismul a fost interzis de către împăratul Teodosie în 392, conform Agerpres.

Sanctuarul din Mariana poartă urmele unei distrugeri în Antichitate, din motive rămase încă necunoscute. Pe acelaşi sit a fost descoperit şi un vast complex paleocreştin, cu bazilică şi baptisteriu, construite în jurul anului 400 - acestea constituind primele vestigii creştine în Corsica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.