Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperiri CUTREMURĂTOARE despre accidentul aviatic de la Smolensk: Cum s-a acoperit totul

Comisia de anchetă creată de noul guvern polonez pentru a relua investigaţia privind accidentul aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski, a susţinut joi că unele înregistrări de pe cutiile negre ale avionului au fost 'manipulate', relatează agenţiile AFP şi EFE.

Conform declaraţiei date la o conferinţă de presă de unul dintre membrii noii comisii, Kazimierz Nowaczyk, înregistrările cutiilor negre din ultimele secunde de dinaintea catastrofei au fost tăiate cu 3 secunde pe una dintre ele şi cu 5 secunde pe cealaltă.

Citește și: FOTO Pozele cu FIICA SA de 15 ANI care l-au scos din minţi pe Cristi Boureanu

Prin urmare, această nouă comisie a acuzat-o joi pe precedenta că a măsluit ancheta şi a prezentat în sprijinul acestei afirmaţii o înregistrare în care şeful acelei comisii, Jerzy Miller, este auzit cum dă instrucţiuni ca raportul polonez să coincidă cu cel rus pentru ca, spune Miller, opinia publică să nu creadă 'că ascundem ceva' şi 'să împiedicăm crearea unor mituri'.

În plus, conform comisiei poloneze nou create, există mai multe elemente ce sugerează că accidentul nu a rezultat în urma coliziunii cu solul, ci din cauza altor factori.

Citește și: Doi studenți au făcut sex cu o pungă de plastic în loc de prezervativ: Cu ce s-au ales

Primul dintre aceste elemente, observat în urma examinării datelor de pe cutia neagră ce înregistrează parametrii de zbor, este funcţionarea deficitară a unuia dintre motoare şi a altimetrelor cu două secunde înaintea încetării funcţionării calculatorului de bord la 'altitudinea de 15 metri', celălalt element fiind găsirea unui fragment de aripă 'ars şi acoperit de funingine' pe traiectoria avionului la 60 de metri de copacii de care s-a lovit aeronava şi a încă unuia la 30 de metri.

La conferinţa de presă a fost invitat şi Frank Taylor, unul dintre experţii britanici care au participat la investigarea atentatului de la Lockerbie. Şi acesta a exprimat îndoieli cu privire la concluziile primei anchete, el susţinând că fotografiile luate din satelit indică o deplasare a fragmentelor epavei după catastrofă.

Citește și: Un miliardar italian și-a dat soția, fostă Miss Ucraina în 2013, dispărută: Ce a aflat după două luni / VIDEO

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilităţii reduse.

Însă unii politicieni polonezi, printre care se numără şi ministrul apărării, Antoni Macierewicz, cel care a dispus redeschiderea anchetei, susţin teoria că avionul prezidenţial polonez de tipul Tupolev TU-154 s-a prăbuşit în urma unui atentat rus, speculaţii alimentate şi de refuzul Rusiei de a preda Poloniei resturile avionului.

Citește și: INCREDIBIL Concurenții de la Jocurile Paralimpice au obținut rezultate mai bune decât cei de la Olimpiadă / VIDEO

Teza atentatului a fost exclusă şi de prima comisie poloneză de anchetă, ce a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, dar ea a acuzat doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori, acuzaţie respinsă de Moscova.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Citește și: Nici în filme nu e așa: Cum a evadat, din nou, un tânăr / VIDEO

După ce alegerile de anul trecut au fost câştigate de partidul Lege şi Justiţie (PiS), condus de fratele geamăn al preşedintelui mort în acel accident, noul guvern de la Varşovia a decis să redeschidă investigaţia, suspectând că precedenta anchetă ar fi ţinut cont mai degrabă de dorinţa de a nu se strica relaţiile cu Rusia, informează agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară s-a culcat cu un elev mai mic cu 7 ani / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.