Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre deszăpezire fără patimă politică

www.eskape.ro
ninsoare, vreme rea, zăpadă

 

Bucureștiul este înzăpezit. Pe bulevardele principale se circulă în condiții de iarnă. Străzile secundare sunt blocate. Nu poți intra, nu poți ieși. În România deszăpezirea se face ca în anii 90. Firmele de salubritate nu au utilaje care să poată intra printre străduțe. De aici, începe calvarul. Cetățenii se plâng că primăria nu intră pe strada lor, edilii spun că oamenii nu înțeleg cu adevărat situația.

Până la urmă totul pleacă din lipsa deciziei politice corelată cu abordarea economică-pragmatică a firmelor de salubritate.

Să explicăm un pic cum funcționează treburile acum și de ce ne aflăm în acest blocaj.

1) Deszăpezirea intră în atribuțiile primăriilor de sector

Primăriile de sector au contract de deszăpezire cu firmele de salubritate. Acestea au utilaje puține și neadecvate. Pe o basculantă cu care se mai ridică și gunoiul se montează un plug și da-i și luptă. Se trece la deszăpezire. Firmele de salubritate închiriază pe timpul iernii: buldoescavatoare, sărărițe, utilaje mari cu care să facă față la deszăpezirea pe marile artere.

Firmele de salubritate nu își permit să cumpere freze și alte utilaje diverse, ca acelea pe care le vedem noi pe net că dau zăpada prin Canada și prin țări care au zăpadă 4 luni pe an, dintr-un motiv foarte simplu, obiectul lor de activitate principal este curățenia și nu deszăpezirea. Din motive economice, firmele de salubritate nu investesc. Dacă mai pui și faptul că nu au de unde închiria aceste utilaje, ajungi la situația în care este Bucureștiul.

La toate acestea se mai adaugă și faptul că uneori intervine și „lăcomia”. Se plătesc facturi mari, nejustificate. Poate dacă s-ar gândi un mecanism mai eficient, s-ar găsi și resursele pentru achiziționarea unor utilaje mai performante.

2) Lipsește decizia politică

Poate a venit momentul să se treacă și la o măsură de alt gen, plecând de la situația existentă. Pentru că la acest moment, realitatea ne arată că firmele de salubritate nu au utilaje adecvate pentru curățarea zăpezii de pe arterele secundare, pentru că multe firme nu își pot cumpăra astfel de utilaje, poate ar trebui ruptă pisica. Există două soluții: licitarea separată a serviciului de deszăpezire cu specificarea în caietul de sarcini a nevoilor: mașini speciale pentru dezafectarea străduțelor laterale. A doua soluție crearea unei societăți comerciale în subordinea Consiliului General care să aibă finanțarea asigurată de la buget pentru cumpărarea unor mașini adecvate pentru astfel de operațiuni.

Restul, soldații scoși la deszăpezire, pușcăriașii aduși de urgență sunt doar măsuri care pot petici sacul pe ici pe colo.

 

Așadar, avem nevoi de măsuri care să vizeze fondul problemei. Altfel, de la an la an, în funcție de cât ninge, în funcție de simpatiile politice, de capacitatea de comunicare a primarului în exercițiu, dar și a unghiului de abordare pe care vor să îl dea televiziunile private, vom avea discuții despre cum s-a deszăpezit, dacă este bine că s-au închis școlile sau nu , etc.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.