Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre eșecul USR la alegerile locale

sigla partidului
USR sigla

Influența lui Nicușor Dan în USR s-a bazat implicit pe abilitatea sa de a aduce voturi, atât prin forța personalității cât și prin deciziile pe care le-a luat. Această pretenție pare mult mai puțin solidă după acesta alegeri.

La aceste alegeri USR a candidat doar în șapte circumscripții, obținând aproape 4% din totalul voturilor. Per total, dacă ținem cont și de candidații independenți, USR este a cincea forță politică în circumscripțiile puse la bătaie. În Craiova, oraș universitar cu 300.000 de locuitori, USR a luat sub scorul ALDE.

Înainte de începerea campaniei, în fața USR se afla o alegere simplă. Dacă voiau acces la putere, calea cea mai bună era o alianță cu PNL. Dacă voiau să întărească brandul, trebuia să candideze singuri. Partidul a ales să candideze singur, dar și să își dilueze brandul tocmai în pragul alegerilor.

Simptomul cel mai evident îl constituie poziționarea față de referendumul pentru modificarea Constituției. O decizie în acest sens a fost luată cu dificultate și nu a fost aplicată niciodată. Nicușor Dan și-a anunțat demisia iar partidul a intrat in silenzio stampa. În mod amuzant, decizia nu pare să fi fost comunicată​ nici măcar în newsletter-ul către susținători. Decizia finală a fost apoi amânată până undeva în august.

În acest timp au apărut zvonuri despre pregătirea unei întregi liste de subiecte tabu despre care partidul să nu aibă poziții. Deși se pare că majoritatea din USR nu dorește o asemenea listă, lectura ei poate fi sugestivă. Partidul chiar nu prea vorbește despre acele subiecte prezente în listă.

Nu ajută nici faptul că Nicușor Dan a anunțat că partidul va avea o identitate clară, exprimată în program de guvernare, peste un an și jumătate. Nu ajută nici lipsa de propuneri pozitive ale USR în Parlament.

Pe fondul acestei lipse de identitate mi se pare că USR a făcut următoarele erori.

Nu a trezit entuziasm

Dată fiind slaba mobilizare la vot în Craiova, o bună mobilizare a alegătorilor USR ar fi făcut minuni. Dar este greu să te entuziasmezi pentru un partid care, la nivel național, vorbește despre el însuși nu despre tine ca alegător.

A fost defensiv

USR s-a comportat ca un partid care apără un depozit de voturi. Preocuparea a fost cum să nu piardă electorat și nu cum să recucerească electoratul. Or, s-a dovedit că electoratul dorește să fie recucerit.

S-a bazat prea mult pe anticorupție

Dacă anticorupția ar fi fost soluția, M10 era acum partid parlamentar.

Nu a existat o campanie națională​

... deși acesta ar fi fost interesul brandului și, probabil, în stilul partidului.

*

Și mai trist pentru USR este faptul că partidul nu prea pare să își dorească o identitate. La alegerile generale s-au câștigat voturi având o ofertă vagă, iar acum multe voci în partid par să creadă că trucul ăsta va merge pentru totdeauna. ȘI când zic USR chiar mă refer la majoritatea membrilor vizbili nu doar la (fostul) președinte.

Cam acestea ar fi problemele de identitate. Nu poți​ câștiga voturi dacă te uiți doar în interior și explici electoratului că tu te uiți doar în interior. Practic, nici nu mai este nevoie să facă cineva campanii împotriva ta. Despre campania propriu zisă vom vorbi poate alta dată, când vom avea date.

 

[O versiune anterioara a acestui articol susținea în mod eronat că în Craiova USR a luat jumătae din scorul ALDE.]

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.