Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detașarea Oanei Schmidt Hăineală la MAI, blocată în ultima clipă

romaniatv.net
oana haineala

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

La cat de intortocheate sunt caile sistemului in Romania zilelor noastre, cu greu le-ar mai putea descalci cineva! Iata insa ca aceasta minune a comis-o tocmai Liviu Dragnea, cel care, dupa ce s-a fript odata cu ciorba de la Ministerul Justitiei, a inceput acum sa sufle si in iaurtul de la Interne! Astfel ca, in ultima clipa, s-a reusit blocarea accederii Oanei Schmidt Haineala la functia de secretar de stat pentru relatia cu institutia prefectului din cadrul MAI, dupa ce acesteia deja ii si fusese aranjat biroul.
Iata insa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, Liviu Dragnea ar fi fost avertizat despre „legaturile primejdioase” dintre cea care tocmai urma sa impuna politica guvernamentala in teritoriu si generalul Lucian Pahontu, ramas „ultimul mohican” de la Palatul Cotroceni. Chiar daca, intre timp, ce-i drept, l-a dat pe Basescu pe Iohannis. Si dincolo de probabilele amanunte „siropoase” care au insotit acest raport pe cit de personal, pe atat de incendiar, lui Dragnea i s-ar fi transmis si o alta informatie „bomba” despre o misiune secreta cu care cel mai longeviv sef de serviciu secret din Romania, Pahontu fiind pe functie din anul 2005, ar fi insarcinat-o pe cea pe care multi o vad inca o candidata serioasa la preluarea titulaturii de „doamna de fier” a Justitiei. Mai ales ca, de ce sa nu o recunoastem, cota Oanei Schmidt Haineala a crescut spectaculos in sistem dupa „resetarea” relatiilor geo-strategice ale Romaniei de la „butoanele” din Tel Aviv. Oricum, cuplul Pahontu-Haineala a fost dat de gol, dovada ca Dragnea a reusit sa puna pe picioare „contrainformatiile” pe care si le-a dorit atit de mult. Chiar daca aceasta reusita s-ar putea datora in cea mai mare parte discretilor consilieri detasati in mare secret de la Serviciul de Informatii Externe, care isi joaca propriile carti pe aceasta mana pe care multi o dadeau drept una „moarta” pe la sfarsitul anului trecut. In plus, sa nu uitam ca Oana Schmidt Haineala are proprii dusmani, unii extrem de puternici, chiar in lumea procurorilor, incepind de la Augustin Lazar si mergand pana la colegii din Consiliul Superior al Magistraturii care i-au dat lovitura decisiva blocandu-i la tanc detasarea la Interne… (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În timp ce sute de mii de maghiari pregăteau un amplu protest contra încercărilor guvernului Orban de a distruge o universitate străină de top şi de a intimida ONG-urile, premierul le explica la radio că economia merge din bine în mai bine, că oamenii săi aplică un plan de creştere de aproape zece ani care a început prin alungarea FMI din ţară şi că economia are nevoie de noi reduceri de taxe.
De asemenea, guvernul a indicat că ar vrea mai mult din puţinele lucruri pe care le acceptă din partea Bruxelles-ului, devenit în discursurile şi campaniile lui Orban inamicul suveranităţii naţiunii: bani europeni pentru politica energetică.
Între timp, biroul oficial de statistică al Ungariei i-a informat pe unguri că salariile lor au crescut spectaculos în martie, salariul mediu brut urcând cu 12,4% în termeni anualizaţi în sectorul privat, cel mai mare avans din ultimii zece ani. La nivelul întregii economii, salariul net real s-a mărit cu 9,9%. Aparent, penuria de forţă de muncă împinge remuneraţiile în sus, scrie Portfolio.hu. Salariul mediu net a fost de 210.000 de forinţi (679,5 euro) în martie.
Şi tot biroul central de statistică i-a informat pe unguri că este probabil ca 370.000 dintre ei să plece din ţară în următorii doi ani în căutarea unui loc de muncă sau a unui nou început în viaţă.
„Un număr semnificativ de tineri şi persoane cu vârstă mijlocie vor să plece din ţară şi au început deja să-şi facă planuri de emigrare“, scrie cotidianul conservator Magyar Nemzet. Astfel, Ungaria îşi va pierde 4% din populaţie din cauza emigrării în următorii 2-3 ani. Aceasta după ce în ultimii 7-10 ani au plecat din ţară jumătate de milion de persoane sau chiar mai multe, după unele estimări. De când Viktor Orban a devenit premier în 2010 şi până în 2016, populaţia Ungariei s-a micşorat cu 183.939 de persoane, la 9.830.485 de per­soane, potrivit celor mai recente date din statistica ofi­cială, notează Hungarian Spectrum. Numărul real este probabil mai mare, având în vedere că mulţi dintre cei care se mută în străinătate nu raportează acest lucru au-to­rităţilor maghiare. Începe să se vadă clar reducerea numărului de tineri şi creşterea numărului de oameni în vârstă.
Într-un studiu al biroului de statistică, doar o cincime din ungurii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani au exclus emigrarea din ţară. Circa 35% dintre cei care se gândesc să emigreze iau această idee în serios şi au început să-şi facă deja planuri în acest sens. 52% dintre cei 370.000 de unguri care probabil vor emigra şi-au căutat activ un loc de muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au menţionat ca motiv de plecare nemulţumirea faţă de perspectivele carierei şi de dezvoltarea profesională în Ungaria. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Luni, înaintea momentului întâlnirii oficiale cu prim-ministrul Benjamin Netanayahu, Donald Trump a efectuat un gest simbolic de mare rezonanţă şi cu o semnificaţie cu totul deosebită: a fost primul preşedinte american în funcţie care a mers la Zidul Plângerii, locul sacru de rugăciune pentru evrei şi care este situat în zona de est a Ierusalimului, ocupată şi mai apoi anexată de Israel.
Marţi, Trump se va duce la Bethleem, pentru convorbiri cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas. Apoi va merge să viziteze memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim şi, în final, va pronunţa un foarte aşteptat discurs la Muzeul Israelului.
Vizita are o importanţă absolut excepţională datorită semnalelor care au precedat-o, ele însele cu totul neaşteptate.
În primul rând, este vorba despre uluitoarea remarcă făcută de Donald Trump la Washington cu ocazia primirii la Casa Albă a lui Benjamin Netanayahu. Moment în care, luând prin surprindere pe toată lumea, a declarat că "soluţia Celor Două State'"nu este singura posibilă pentru rezolvarea problemei palestiniene.
Un şoc de mari proporţii deoarece este vorba despre o răsturnare totală a principiilor de negociere pe care s-au bazat toate încercările precedente de negociere, timp de decenii, fie americane, fie ale ONU, fie ale europenilor. Soluţia aceasta a "celor două state" în Palestina, "unul evreu şi altul palestinian" a fost prefigurată în declaraţia de auto-determinare a poporului palestinian din 1980. Ea se bazează pe rezultatul Acordurilor de la Oslo din 1993 şi a reunit un consens internaţional după iniţiativa arabă de pace din 2002, a fost susţinută de George W.Bush în iunie 2002 (şi apoi prezentată în în documentul cunoscut drept "Bush Roadmap" din 2003) şi a reapărut în Rezoluţia ONU din decembrie 2016. Cu propunerea centrală de a se crea un Stat Palestinian în schimbul recunoaşterii Israelului de către ţările arabe.
Entuziasm de partea Israelului, nedumerire şi reacţii adverse din zona palestiniană căci, la aceeaşi întâlnire, premierul Netanayahu a părut să pună din nou pre-condiţia ca, în orice discuţie asupra procesului de pace, chestiunea colonizărilor caracterizate de palestinieni drept "sălbatice şi ofensive" să nu constituie un punct-cheie deoarece, cum a remarcat Netanayahu, "ele nu se află în centrul conflictului". Naftali Bennett, şeful facţiunii de dreapta naţionistă din Israel a estimat că însăşi ideea de Stat Palestinian este depăşită. "A venit acum o nouă eră, au apărut idei noi, nu mai e nevoie de au al treilea stat palestinian dincolo de Iordania şi Gaza" a scris pe Tweet şeful organizaţiei Căminul evreu, partizan convins al colonizării în Cisiordania şi în partea de est a Ierusalimului. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

In Franţa, luni 22 mai a fost dat semnalul de lansare a campaniei în vederea legislativelor de pe 11 şi 18 iunie. Odată cu publicarea listelor de candidaţi pe ansamblul circumscripţiilor începe o nouă bătălie electorală, cu un avantaj pentru mişcarea “La République en Marche” a lui Emmanuel Macron (dacă este să dăm crezare sondajelor).
Franţa, obosită deja după lunga campanie în vederea prezidenţialelor, se aruncă acum cu ultimile forţe în înfruntarea legislativelor, miza lor fiind extrem de importantă pentru toate partidele.
Emmanuel Macron speră că francezii îi vor credita programul şi îi vor acorda o majoritate confortabilă. Dreapta speră să obţină un rezultat susceptibil să-l oblige pe noul preşedinte la o coabitare. Socialiştii vor să demonstreze că nu au dispărut total din peisajul politic şi mizează pe structurile lor regionale. Frontul Naţional are ambiţia de a cîştiga statutul de principală forţă de opoziţie. Ceea ce îşi doreşte de altfel şi “Franţa nesupusă”, sau mai precis radicalii de stînga reuniţi în jurul lui Jean-Luc Mélenchon.
In prezent, mişcarea lansată de Emmanuel Macron este creditată cu 30 la sută din intenţiile de vot, în timp ce dreapta şi extrema dreaptă apar la egalitate, cu cîte 20 la sută din intenţiile de vot. Socialiştii sunt într-un fel cei mai fragilizaţi, şi se tem că s-ar putea repeta coşmarul din 1993 cînd au obţinut la legislative doar 57 de deputaţi, cel mai slab scor istoric al lor.
6000 de candidaţi s-au lansat în cursă în 577 de circumscripţii. Pentru Emmanuel Macron ideal ar fi, evident, obţinerea majorităţii absolute, adică are nevoie de 289 de deputaţi. Obiectiv greu de atins, s-ar părea că preşedintele este conştient de acest lucru. In cele trei săptămîni de campanie el va putea testa însă şi posibilităţile unor coaliţii cu deputaţi reprezentînd stînga sau dreapta. Deocamdată, singura certitudine este că din noul Parlament vor face parte 200 de deputaţi noi, pentru că 200 dintre cei vechi nu-şi prezintă o nouă candidatură. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.