Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deva, oraşul proiectelor pentru oameni

cetate Deva

În ultimii patru ani, în Deva, s-au finalizat zeci de proiecte finanţate de la bugetul local sau cu susţinere europeană nerambursabilă. Banii comunităţii locale au fost direcţionaţi către proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare de străzi, parcări noi sau reamenajate, locuri de joacă, terenuri de sport, pieţe de cartier. Banii europeni au fost alocaţi unor lucrări mai ample de modernizare şi regenerare urbană. Toate au fost realizate de către Petru Mărginean, primarul Municipiului Deva şi candidatul PNL pentru un nou mandat, şi echipa sa din Primărie.

„Sunt investiţii care contează, sunt investiţii necesare oricărei comunităţi care se respectă. Locuitorii din Bârcea Mică, localitate rurală arondată Devei, au acum condiţii de oraş. Aici a fost introdusă reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare. La fel am procedat şi la Cristur, în zona dinspre gară. Cetatea Devei, un obiectiv turistic important, este racordată, la rândul său, la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare. Odată ce incinta principală va fi restaurată, aici vor exista condiţii civilizate pentru vizitatori şi pentru cei care vor veni la spectacole. Copiii au la dispoziţie 33 de locuri de joacă reabilitate sau nou-amenajate. Locuri de joacă sunt atât în Deva, cât şi în două din cele patru localităţi componente. Şase terenuri de sport de la şcoli au fost de asemenea modernizate, alte nouă au fost construite de la zero. Ca în oricare alt oraş, şi în Deva există o lipsă acută de locuri de parcare. Am reuşit să reamenajăm o serie de parcări rezidenţiale. În două zone, am construit parcări noi, cu dale ecologice. Pieţele de cartier au fost o prioritate pentru mine. Acum, locuitorii din cartierul Micro 15 şi din cartierul Gojdu îşi pot face cumpărăturile în Piaţa Cioclovina, respectiv în Piaţa Kogălniceanu, complet reabilitate şi modernizate”.

Fondurile europene reprezintă motorul dezvoltării locale. Este important ca banii să fie investiţi în proiecte care să schimbe faţa oraşului. Toate investiţiile trebuie să aibă o funcţionalitate precisă, să fie adaptate zilelor noastre, spune Petru Mărginean, candidatul PNL pentru Primăria Municipiului Deva.

„Două bulevarde importante, un tronson din cel mai mare bulevard al Devei, Decebal, şi două piaţete şi-au schimbat complet înfăţişarea. Sunt zone mai aerisite, mai bine organizate, cu vegetaţie mult întinerită, dar şi cu facilităţi moderne, cum ar fi pistele de biciclete, internetul wirelles, spaţiile de odihnă şi recreere. Lor li se adaugă o pistă de biciclete pe Calea Zarandului şi primele nouă blocuri anvelopate prin programul de eficienţă energetică. Sunt proiecte realizate în numai doi ani. Lor li se adaugă o serie de proiecte mai vechi, începute înainte de 2012, dar finalizate ulterior, a căror utilitate publică nu este de neglijat”.

PREGĂTIM DEVA PENTRU 2020

Deva – oraş turistic. Este unul dintre proiectele importante pentru comunitate ale primarului Petru Mărginean, candidatul PNL pentru un nou mandat în fruntea oraşului.

„Fondurile europene nerambursabile reprezintă pentru Deva o şansă extraordinară de dezvoltare. Turismul este unul dintre sectoarele care poate aduce bani mulţi în Deva. Avem o cetate medievală cu ajutorul căreia putem trezi la viaţă oraşul. Planul nostru pentru anul acesta este obţinerea finanţării europene pentru restaurarea şi refuncţionalizarea Incintei I. Aceasta este incinta principală, este inima Cetăţii, iar odată refăcută, numărul turiştilor va creşte, va creşte numărul evenimentelor de week-end care să atragă vizitatori şi să-i ţină în oraş măcar două zile. În Incinta I vor fi refăcute încăperile care vor deveni spaţii expoziţionale, vor fi amenajate puncte de belvedere, ne gândim şi la o cafenea, iar în curtea interioară va fi amenajat un amfiteatru pentru diverse acţiuni în aer liber. Piaţa Cetăţii, situată la poalele dealului pe care se înalţă cetatea, va fi şi ea complet refăcută. Ne gândim la un spaţiu funcţional, care să găzduiască atât o parcare adaptată pentru autocare, autoturisme, biciclete, cât şi spaţii de recreere pentru vizitatorii care urcă cu telecabina. În viitoare piaţă, va fi amenjată o zonă de restaurante, cafenele, magazine de suveniruri”.

Deva – oraş european. Principalele zone ale oraşului sunt ţinta unor investiţii importante realizate, la rândul lor cu fonduri europene. Petru Mărginean şi echipa ţintesc spre creşterea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Deva.

„Modernizarea transportului public de călători şi eficientizarea sa se numără printre proiectele noastre prioritare. Deva are nevoie de o reţea de transport public care să acopere tot oraşul, nu doar anumite zone. Este nevoie şi de o infrastructură pe măsură. Ne orientăm, de asemenea, şi spre refacerea Pieţei Gării şi dotarea ei cu un terminal intermodal pentru pasagerii care circulă cu trenul, autocarul, folosesc transportul local sau interurban ori optează pentru vehicule ecologice, precum bicicleta. Refacerea B-dului 1 Decembrie, cu bucata de Centru istoric, cu Piaţa Unirii, continuând pe tot tronsonul până la Piaţa Victoriei din faţa Casei de Cultură, este un alt proiect important pentru noi. Centrul Vechi va fi rezervat în exclusivitate teraselor, pietonilor şi bicicliştilor. Piaţa Unirii va fi regândită în aşa fel încât să devină un spaţiu propice pentru evenimente mai mari. B-dul 1 Decembrie, de la Poşta Veche la Piaţa Victoriei, va fi amenajat pe principiul share-space. Pietonii, automobiliştii, mijloacele de transport în comun şi bicicliştilii vor împărţi tot acest spaţiu. Zonele verzi vor fi reîntinerite, iar trotuarele actuale vor deveni zone de promenadă în adevăratul sens al cuvântului”, se anunţă într-un comunicat de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.