Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezacord și acuzații grave privind Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

onu securitate

Statele Unite au acuzat Rusia de "barbarie" în Siria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU convocate duminică de SUA, Regatul Unit şi Franţa, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro

La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Alep a fost ţinta unor bombardamente intense de aviaţie, în sprijinul trupelor guvernamentale siriene, iar rebelii au anunţat că orice proces de pace este inutil dacă nu încetează această tactică "a pământului pârjolit". În sectorul din Alep controlat de rebeli sunt blocaţi circa 250.000 de civili. 

În Consiliul de Securitate, ambasadoarea americană Samantha Power a declarat: "Ceea ce sprijină şi face Rusia nu este antiterorism, este barbarie. În loc să caute pacea, Rusia şi Assad (n. red. - preşedintele Siriei, Bashar al-Assad) merg la război. În loc să ajute ajutoarele pentru civili, care salvează vieţi, Rusia şi Assad bombardează convoaiele umanitare, spitalele şi personalul de intervenţie care încearcă cu disperare să ţină oamenii în viaţă".

Cum a aflat Lia Olguța Vasilescu că va fi arestată

EXCLUSIV STIRIPESURSE.RO anunță STIREA ANULUI în România: O mare televiziune se VINDE


Poziţia americană a fost susţinută şi de miniştrii de externe francez şi britanic, care au declarat că Moscova s-ar putea face vinovată de crime de război. 

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat în Consiliul de Securitate că "în Siria sunt înarmate sute de grupări militare, teritoriul ţării este bombardat fără discernământ şi pacea este aproape imposibil de realizat acum, din acest motiv". 

Mediatorul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut apel la Consiliu să găsească modalităţi de a implementa un armistiţiu. "Sunt convins în continuare că putem întoarce cursul evenimentelor", a susţinut el. 

În Consiliul de Securitate, Rusia are însă drept de veto, ca şi SUA, China, Regatul Unit şi Franţa. 

Spre finalul şedinţei de două ore şi jumătate a Consiliului, ambasadorul sirian la ONU, Bashar Ja'afari, a declarat că "guvernul sirian va recuceri oraşul Alep. Întregul oraş". În timpul luării sale de cuvânt, ambasadorii american, britanic şi francez au părăsit lucrările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.