Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezacord între SUA şi Israel înaintea vizitei lui Trump

israel colonii

Marţi, cu câteva zile înainte de vizita în Israel a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, între diplomaţii americani şi oficialii israelieni care pregătesc evenimentul a avut loc o dispută, relatează Xinhua preluată de agerpres.

Reprezentanţii SUA într-o inspecţie pe teren, în vederea sosirii lui Trump, au afirmat că vizita acestuia la Zidul Plângerii este privată, deoarece Israelul nu are jurisdicţie în zonă, a transmis o televiziune israeliană, preluată de agenţia de presă Xinhua. Mai mult, americanii au adăugat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este binevenit alături de Trump. 

Zidul Plângerii se află în partea din Ierusalim anexată de Israel în 1967. Presa locală a afirmat că Israelul a cerut explicaţii din partea Washingtonului pentru afirmaţiile reprezentanţilor săi. Israelul consideră Ierusalimul capitala sa indivizibilă. Un oficial israelian a declarat ziarului Ha'aretz că "afirmaţia potrivit căreia Zidul Plângerii este în Cisiordania a fost primită cu stupoare". 

Tot marţi, ambasadorul american în Israel, David Friedman, şi-a preluat postul şi s-a confruntat imediat cu cererea de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a promis preşedintele Donald Trump. 

"Este timpul ca întreaga lume să recunoască Ierusalimul drept capitală oficială a statului Israel", a insistat preşedintele israelian Reuven Rivlin după ce l-a primit pe ambasadorul Friedman. Acesta s-a întâlnit şi cu premierul Netanyahu, care a declarat ulterior că a cerut mutarea ambasadei SUA şi a tuturor reprezentanţelor diplomatice. 

Ambasadorul Statelor Unite a susţinut că problema este printre primele pe lista de priorităţi a preşedintelui Trump. 

Majoritatea statelor au ambasadele în Israel la Tel Aviv. Mutarea lor la Ierusalim ar indica favorizarea Israelului în conflictul cu palestinienii, deoarece Autoritatea Palestiniană doreşte ca partea de est a Ierusalimului să fie capitala viitorului stat palestinian, reaminteşte DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.