Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbateri aprinse in plen: Stimati tovarasi, e momentul sa ne luam Parlamentul inapoi

parlament

Parlamentarii dezbat marti introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari. Deputatul PSD Anghel Stanciu a citat din presedintele Klaus Iohannis pentru a sustine ca un Parlament puternic este si un Parlament in care pensiile speciale sunt reintroduse, dupa desfiintarea lor in 2010. Acesta s-a adresat parlamentarilor cu sintagma 'stimati tovarasi' si le-a cerut sa isi ia Parlamentul inapoi.

"In septembrie 2009 taierea pensiilor parlamentarilor a fost respinsa cu voturile PNL, PSD.

In 2010 a fost aprobata.

Astazi cred ca e momentul sa ne luam Parlamentul inapoi. Este momentul stimati tovarasi - cuvantul tovarasi nu este o rusine. Nu il excludeti din vocabular. Este timpul sa meditati asupra votului, la aplicarea acelorasi principii ca in statele europene, stoparea discriminarii aprlamentarilor in raport cu alte categorii.

Suntem pe locul 14 in grila de salarizare. Cum putem fi egali cu cei care aplica legile pe care le facem cand dupa 6 mandate ai 2.300 pensie.

Azi este randul vostru sa va luati Parlamentul inapoi", a spus Anghel Stanciu.

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a reprosat coalitiei de guvernare ca nu a anuntat electoratul ca doreste sa adopte o astfel de lege.

"Inca nu imi vine sa cred ca dezbatem un astfel de proiect de lege. Cand ati candidat nu le-ati spus cetatenilor ca aveti in program majorarea pensiilor parlamentarilor.

Cunosteati foarte bine care este legislatia. Am inteles ca este nevoie de un Parlament puternic, dar va intreb eu - poate fi puternic un Parlament care nu maia re increderea cetatenilor. Veti duce Parlamentul la o cota de incredere mai joasa decat orice institutie. Un parlament care nu mai are increderea cetatenilor nu mai are legitimitate. Poate fi puternic parlamentul care inchide ochii la abuzurile puterii executive.

La adapostul votului secret impiedica cererile formulate de justitie.

Peste 90% dintre pensionari beneficiaza de o pensie in baza principiului contributivitatii.

De ce sa statuam un principiu privilegiat pentru parlamentari. Suntem chemati sa facem legi nu pentru noi, ci pentru a rezolva problemele cetatenilor. Intrebati in colegiu daca sunt de acord cetatenii cu adoptarea acestui proiect de lege. Nu sunt un populist. In romani demnitarii si functionarii publici sunt cei mai prost platiti raportat la salariul mediu pe economie. Acest lucru afecteaza institutiile publice. Impiedica oamenii sa isi asume responsabilitatea sa conduca.

Rezolvati problema asta dar nu pe ascuns, nu fara consultare publica. Rezolvati lucrurile transparent.

Trebuie sa fim oamenii cu cele mai adanci calitati. Azi veti da o proba de egoism si lipsa de sensibilitate fata de cetateni", a spus Ludovic Orban.

PSD a argumentat ca pensiile speciale sunt necesare pentru ca deputatii si senatorii nu pot sa desfasoare activitati comerciale cat sunt demnitari.

"In perioada activitatii parlamentare senatorii si deputatii au un venit brut de undeva sub 5000 de lei care ii situeaza pe pozitia 14 dintre salariile bugetarilor. Pozitia este cu mult surclasata de alte pozitii bugetare care se ridica pana la 20.000 de legi.

Senatorii si deputatii nu au posibilitatea sa aiba activitati comerciale de niciun fel, inclusiv de a profesa propriile meserii", a spus Bogdan Niculescu Duvaz, din partea Grupul PSD.

Deputatul Nicolae Mircovici i-a informat pe deputati si senatori ca pensiile speciale se acorda doar la cerere: "Sa nu fim fatarnici" a spus acesta si a declarat ca asteapta sa vada cati dintre cei care au votat impotriva acestor pensii, nu vor face cerere pentru obtinerea ei.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.