Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezinfectantul care nu diluează SRI-ul și clasa politică

În țara în care doar serviciile și politicul prosperă, dezvăluirile lui Cătălin Tolontan sunt ca o ploaie torențială de sezon. Teoriile conspirațiilor coroborate cu campania electorală au transformat subiectul într-unul primordial doar pentru jurnaliști. Cu regret, nu am văzut aceeași preocupare și din partea politicienilor. O clasă politică responsabilă pentru această situație în care am ajuns, o clasă politică preocupată doar de câștigarea alegerilor și de propria prosperitate.

Corupția a devenit viciul politicienilor după 1990. Orice cetățean poate observa acest lucru. Din ce în ce mai des dar constant, vorbim despre corupție, despre proiecte, despre planuri, master-planuri. În tot acest timp am rămas fără industrie, fără agricultură, fără un sector bancar propriu, fără un sistem al educației optim și, cel mai grav, am ajuns să avem un sistem al sănătății deplorabil.

Sunt spitale vechi, paturi rămase din vechiul regim (acum câțiva ani, într-un spital din București am văzut un pat așezat pe cărămizi!!!), toalete în care te întrebi dacă este necesar să intri, echipament învechit, calitatea inferioară a acestora, aglomerarea saloanelor. Cum aceste spitale sunt în București, ne întrebăm ce fel de condiții au cele din provincie. Nu mai zicem de doctorii care trebuie să stea în aceste spitale, să salveze oameni, să opereze, doctori care au salarii incredibil de mici. Cei care s-au încăpățânat să rămână aici.

În tot acest sistem nedorit, oamenii sperau să ajungă în București, în principalele spitale, la medici experimentați. Pentru copii, la Budimex. Dar ceea ce nu știam erau dezinfectanții. Era apă de ploaie! Cum să ne fi gândit la acest lucru? Când mergem la spital, calitatea dezinfectanților, cred că ar fi ultimul gând care ne-ar preocupa. Acești dezinfectanți au produs victime. Posibil mii de victime, oameni care ar fi putut fi în viață. Oameni care au venit la spital pentru a se vindeca de o boală și care au plecat cu alta, sau după caz, cu altele.

 

Cuvintele lui Cătălin Cîrstoveanu, doctor la Marie Curie sunt cutremurătoare: "Sunt șocat. Mă simt batjocorit. Noi îi spălam pe copii din cap până în picioare cu aceste substanțe. Acum îmi dau seama. Mi-au pus alcool cu parfum în substanțe! Este incredibil! Și mă gândesc la un singur lucru. Aș fi salvat mai mulți copii. Mult mai mulți! Nu-mi vine să cred. Acum înțeleg. Știți, la noi la ATI vin copii colonizați și cu două, trei bacterii. Am fost la analize cu ei în Germania și mi-au spus că nu au văzut asemenea bacterii."

Mai mult, acesta trage un alt semnal, la fel de tragic: "Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice, al căror import e protejat de politicieni, care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză." Spitalul nu găsește nimic mai bun de făcut decât să se dezică de declarațiile doctorului său.

De ce am ajuns aici? De ce am aflat atât de târziu? Tot din ancheta lui Cătălin Tolontan aflăm că SRI a știut despre această situație, iar ultimii șase miniștrii ai sănătății au primit informări de la SRI. Culmea, chiar spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma.

Mulți sunt cei care opinează că SRI-ul nu are altă atribuție decât cea de a informa. Dar, tu serviciu aflat în slujba cetățenilor, când constați o situație de atentat la siguranța națională, când vezi că rapoartele tale nu sunt luate în considerare, când vezi că miile tale de ofițeri muncesc degeaba, când știi că mulți dintre cei care mor în spitale mor și din această cauză, ce faci? Ajunge să informezi președintele, primul ministru și alți demnitari?

Ceea ce se întâmplă în aceste zile este mutarea problemei către partea birocratică, către ”rezolvarea”  juridică funcție de diferitele articole din diferitele legi. Iar patronul acestei Hexi Pharma, până în acest moment se pare că nu reprezintă un pericol public, nu poate distruge probe sau comunica cu diverse persoane pentru a stabili strategia apărării.

Credeți că nici nu i-a trecut prin cap acest lucru? Unei persoane care cu bună știință, cu premeditare, a creat un sistem prin care să obțină sume de bani amețitoare cu prețul multor victime. Și noi, pacienți sau viitori pacienți ar trebui să știm cum a reușit, care îi sunt complicii, care sunt cei care au pus pe picioare acest sistem. Măcar acum, după atâția ani.

 

Într-un clasament al statelor din Europa, dar și Statele Unite, aflăm numărul agenților din Serviciile Secrete. Așa am ajuns să avem cei mai mulți agenți din Europa. Doar FBI are mai mulți angajați. Având în vedere că populația României este cu mult mai mică decât a Statelor Unite rezultă ca aveam cei mai mulți ofițeri. Și la ce bun? State ca Marea Britanie, Franța, Germania sau Italia sunt mult în urma noastră.

Aș fi vrut să văd reacții din partea politicului. Aș fi vrut ca președintele României, care s-a folosit de situația de la Colectiv pentru a schimba guvernul Ponta, să fi avut aceeași judecată și în acest caz. Sau să fii învățat din greșeli și să fii conștientizat că schimbarea unui guvern nu are legătura cu incendiu dintr-un club, cât ar fi el de tragic?


Ar fi fost normal să găsim responsabilitate în fruntea instituțiilor care ne reprezintă, să știm că cei care au tolerat aceste informări vor fi trași la răspundere (fie ei președinți, miniștrii), să vedem că sănătatea nu este doar un minister în cadrul guvernului, ci este prioritatea principală a românilor.  Aș vrea să observăm cum demnitarii noștri se tratează în țară, dând în acest fel un exemplu și încurajând populația să meargă mai relaxată către spitale.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.